News 2016


Cercetatori ai Institutului Astronomic in elita internationala: contributii la catalogarea corpurilor mici ale Sistemului Solar pe baza datelor de observatie obtinute cu telescopul VISTA

O echipa de astronomi europeni din care fac parte si cercetatorii dr. Marcel Popescu si dr. Alin Nedelcu de la Institutul Astronomic al Academiei Romane, a utilizat datele obtinute de telescopul VISTA pentru a cataloga diversitatea asteroizilor si cometelor (denumite generic - corpuri mici ale Sistemului Solar sau planetoizi). Acestea sunt obiectele cu dimensiuni cuprinse intre c�tiva metri si 1000 kilometri care orbiteaza in jurul Soarelui. In urma studiului s-au obtinut date pentru 40 000 de planetoizi, oferind astfel o noua perspectiva pentru intelegerea formarii si evolutiei Sistemului Solar. Mai multe informatii gasiti aici.


Presedintele Romāniei a vizitat Institutul Astronomic

Marti, 8 decembrie 2015, E.S. Profesor Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei, a vizitat Institutul Astronomic al Academiei Romane, in prezenta acad. Ionel Valentin Vlad, Presedintele Academiei Romane si acad. Bogdan C. Simionescu, vicepresedinte al Academiei Romane. In cursul vizitei s-au discutat probleme privind trecutul, prezentul si viitorul astronomiei romanesti.
La Conferinta de presa organizata la sfarsitul vizitei, Presedintele Romaniei a precizat: "E prima vizita aici. Sunt impresionat de dedicatia oamenilor de aici. Le doresc mult succes! Sper sa se gaseasca oameni care sa vina in sprijinul institutiei. Sper sa se gaseasca si autoritati care inteleg importanta acestui Observator si vin in sprijinul cercetatorilor. Cercetare se poate face teoretic, dar aici este vorba si de un aspect practic care, fara o finantare corespunzatoare, nu are cum sa functioneze optimal. In afara de acest lucru, m-a interesat constructia, patrimoniul construit sau arhitectural al acestui ansamblu in care se afla Observatorul si in care suntem acum, cum de fapt si la cladirea bursei m-a interesat modul in care cladirea a fost refunctionalizata, cum a fost salvata partea de cladire care s-a putut pastra".
Cu aceasta ocazie, pe pagina sa de Facebook, Presedintele Romaniei a postat urmatorul mesaj: in ceea ce priveste Observatorul Astronomic, autoritatile au obligatia sa vina in sprijinul cercetarii cu finantarea necesara reabilitarii constructiei si modernizarii echipamentelor.

Sesiune omagiala 150 de ani de la nasterea lui Nicolae Coculescu

Institutul Astronomic al Academiei Romane si Biblioteca Nationala a Romaniei (BNR) organizeaza luni 31 octombrie 2016, in sala "Mircea Eliade", BNR, Bd. Unirii 22, Bucuresti, sesiunea omagiala 150 de ani de la nasterea lui Nicolae Coculescu. Mai multe informatii gasiti aici.


The World at Night

Sambata 10 septembrie 2016 va avea loc un eveniment cu totul deosebit si, intr-un fel, o premiera: o dezbatere simultana care va avea loc in 22 de tari (membre ale Agentiei Spatiale Europene) privind prezentul si viitorul spatiului cosmic. Pot participa cca 100 de cetateni in fiecare tara, indiferent de profesie, nivel de educatie sau varsta (copiii intre 15 si 18 ani trebuie sa vina cu acordul parintilor iar toti trebuie sa fie de acord sa fie fotografiati sau filmati).

Asadar, in aceeasi zi peste 2000 de persoane vor dezbate viitorul misiunilor spatiale in Europa.

Organizatorul va fi Institutul pentru Studii Transdisciplinare in Stiinta, Spiritualitate, Societate - IT4S, la care dr. Magda Stavinschi este presedinte.

Evenimentul se va desfasura intre orele 9 si 17 la Colegiul National de Aeronautica "Henri Coanda" de pe strada Biharia 44 (se formeaza din bd. Aerogarii).

La deschidere va rosti cateva cuvinte dr. ing. cosmonaut Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Romane.

Vor fi asigurate pranzul si pauzele de cafea.

Acestea sunt comunicatul de presa si invitatia. Important este sa se inscrie (pana la 28 august !) cat mai multe persoane pe situl http://www.citizensdebate.space/ro_RO/home unde totul este in limba romana, inclusiv comentariile de pe FAQ http://www.citizensdebate.space/ro_RO/faq Puteti accesa acest site si de pe www.it4s.ro.

Ar fi bine sa avem de unde alege! Daca e nevoie, dr. Magda Stavinschi (mobil: 0722 736 864) va sta la dispozitie cu informatii suplimentare.

Va rog sa faceti cunoscut acest eveniment cat mai multor persoane, in special celor din Bucuresti care doresc si pot participa.

Dezvelirea placii comemorative pe casa in care a trait in ultima parte a vietii C. Parvulescu: 21 mai, ora 12:30

Sambata, 21 mai, orele 12h30, va fi dezvelita placa comemorativa pe casa in care a trait spre sfarsitul vietii Constantin Parvulescu, in bd. Dacia nr. 64 din Bucuresti.
Pe placa sunt scrise urmatoarele cuvinte:

Aici a locuit īn ultima parte a vietii

Astronomul prof. univ. CONSTANTIN PĀRVULESCU
1890-1945

membru post-mortem al Academiei Romāne
erou al Primului Razboi Mondial


Va rugam sa participati la acest eveniment pentru a-i aduce omagiul nostru marelui astronom chiar de ziua lui, de Sf. Constantin si Elena.


Arhiva anunturi


2015

2014

2013