18 03 2019 | C.N.R.A.
 

Acasă

Adunare Generala a CNRA

Biroul Executiv al Comitetului National Roman de Astronomie invita membrii comitetului la Adunarea Generala pentru data de 11 martie 2019 la ora 11:00.

Adunarea Generala se va tine in doua locatii: la Bucuresti, in holul planetariului din cadrul Institutului Astronomic al Academiei Romane, str. Cutitul de Argint nr. 5, Sector 4, si la Cluj-Napoca, la Observatorul Astronomic, str. Cireșilor nr. 19. Legatura din Bucuresti cu membrii din Cluj, Iasi, Timisoara si din alte localitati va fi tinuta prin Skype.

 

Uniunea Astronomica Internationala la centenar

Anul 2019 emarcheaza centenarul Uniunii Astronomice Internationale. Creata in anul 1919, Uniunea Astronomica Internationala are drept scop promovarea coordonata la nivel international a astronomiei sub toate aspectele ei: cercetare si dezvoltare, educatie, comunicare.

Uniunea Astronomica Internationala este compusa din peste 13000 membri din 107 tari. Pentru celebrarea centenarului Uniunii Astronomice Internationale, a fost creata o pagina speciala la adresa http://www.iau-100.org

In cadrul manifestarilor, mentionam reuniunea reprezentantilor nationali si ai coordonatorilor de evenimente. Acest eveniment se va desfasura la Bruxelles, pe 11 si 12 Aprilie 2019, cu ocazia demararii oficiale a evenimentelor centenarului UAI.

 

Mai departe…

CNRA reprezentata la lucrarile Comitetului executiv al EAS

In perioada 23-24 ianuarie CNRA a fost reprezentata la lucrarile Comitetului executiv al Societatii Astronomice Europene (EAS) (https://eas.unige.ch) tinute in Observatorul din Paris, Franta. La aceste lucrari au fost prezenti reprezentanti a 20 societati astronomice din Europa.

Reuniunea a fost axata in principal pe problematicile legate de crestere a vizibilitatii societatii prin acretarea unui numar cat mai mare de membri. O alta problema importanta a fost cea legata de crearea sinergiilor la nivel european, prin organizarea de axe stiintifice prioritare si prin facilitarea activitatilor astronomice la nivel european.

 

Mai departe…

Nicolae Coculescu, intiatorul cercetarilor astronomice la Observatorul Astronomic Bucuresti

Conferinta cu titlul: Nicolae Coculescu, intiatorul cercetarilor astronomice la Observatorul Astronomic Bucuresti a fost sutinuta de Dr Petre Popescu, la 12 decembrie 2018 in cadrul ciclului de conferinte initiate de Biblioteca Metropolitana Bucuresti - Artoteca
 
Desfasurata in cadrul proiectului: Bucurestiul interbelic, conferinta a avut scopul de a evidentia o personalitate marcanta a astronomiei romanesti: Nicolae Coculescu, creatorul Observatorului Astronomic din Bucuresti. S-a scos in evidenta rolul pe care l-a avut in constructia observatorului, in comandarea celor doua instrumente, luneta ecuatoriala si luneta meridiana, precum si modul in care a dotat aceste instrumente cu cele mai moderne subansamble, creand premisele abordarii unor cercetari importante in domeniul astrometriei, cercetari care au durat pana in anii '90. 
 
 
Mai departe…

Introducere in lumea asteroizilor - o noua aparitie editoriala

La Editura Zorio, a apărut cartea ”Introducere in lumea asteroizilor”, scrisă de Dr. Mirel Birlan, cercetător al Institutului de Mecanica Cereasca si de Calcul al Efemeridelor, CNRS, Observatorul din Paris si al Institutului Astronomic al Academiei Române, impreuna cu Adrian Sonka, cercetator al Institutului Astronomic al Academiei Romane.

Cartea se adreseaza unui auditoriu larg, de la 10 la 100 ani, cu sau fara cunostinte astronomice. Proiectul cartii s-a fondat in jurul unui program de observatii si de supraveghere, intr-o retea de observatori, a asteroidului 7986 Romania. Cartea "Introducere in lumea asteroizilor" propune o incursiune istorica in lumea micilor corpuri ale Sistemului Solar. Ea propune deopotriva noi informatii legate de studiul asteroizilor si noile tehnici de observatie ale acestora. In plus de capitolele dedicate asteroizilor, autorii propun un dictionar de termeni astronomici utilizati in interiorul cartii, impreuna cu un capitol de intrebari si raspunsuri pe teme astronomice accesibile tuturor varstelor.

Cartea a fost publicata cu sprijinul asociatiei Astronomia 21, sub patronajul Comitetului National Roman de Astronomie. Pentru informatii legate de posibila achizitie, doritorii se pot adresa la Dl Adrian Sonka (email: sonka.adrian(at)gmail.com)

 
 
C.N.R.A.

Comitetul National Roman de Astronomie

Despre noi
Întrebări frecvente

Ce este CNRA?

Contact

Tel: +40 21 3356892
Fax: +40 21 3373389
Email: cnra _at_ astro.ro