26 03 2017 | C.N.R.A.
 

Acasă

Adunare Generala pentru 17 martie 2017

CONVOCARE LA ADUNAREA GENERALA CNRA

17 martie 2017, ora 13h30 in Holul Planetariului,

Institutul Astronomic al Academiei Romane, str Cutitul de Argint nr 5 Bucuresti

Biroul Executiv al Comitetului National Roman de Astronomie invita membrii comitetului la Adunarea generala propusa pentru data de 17 martie 2017 la ora 13h30. Adunarea generala se va tine in Holul planetariului din cadrul Institutului Astronomic al Academiei Romane, str Cutitul de Argint nr. 5, Sector 4, Bucuresti.

Pentru colegii de la Cluj teleconferinta se va face cu Bucurestiul din sediul Observatorului din Cluj.

Mai departe…

Literatura astronomică în Romania / Zilele Academice Clujene 2016 – Masa Rotundă din 31 mai 2016

 În data de 31 mai 2016, Biroul Executiv al Comitetului Naţional Român de Astronomie a organizat împreună cu Observatorul Astronomic Cluj-Napoca al Institutului Astronomic al Academiei Române, cu Facultăţile de Matematică şi Informatică, şi de Fizică, o masă rotundă intitulată „Literatura Astronomică în România

Din problematica acoperită de acest titlu, a fost abordat un subiect de actualitate şi cu un impact semnificativ asupra învăţământului astronomiei în ţara noastră: calitatea şi corectitudinea traducerilor unor cărţi din domeniul astronomiei, din limba engleză în limba română. Iată câteva exemple preluate din două cărţi publicate în anii 1998 şi 2015, care au motivat organizarea acestei mese rotunde: „banda de asteroizi” (centura de asteroizi), „zona radioactivă” (zona radiativă), „grămezi de lumină” (probabil aglomerări luminoase), „ciorchini astrali/de galaxii” (roiuri stelare/de galaxii), „suport furculiţă” (montură în furcă), „clastere deschise” (roiuri deschise), „ocularii” (oculare). Este regretabil faptul că texte valoroase pentru educaţia astronomică a elevilor, studenţilor şi a tuturor celor pasionaţi de tainele Universului, publicate în condiţii grafice excepţionale, sunt umbrite de astfel de traduceri incorecte/imprecise/inadecvate.

 

Mai departe…

Catalogarea corpurilor mici ale Sistemului Solar pe baza datelor de observatie obtinute cu telescopul VISTA

O echipă de astronomi europeni a utilizat datele obținute de telescopul VISTA pentru a cataloga diversitatea asteroizilor și cometelor (denumite generic - corpuri mici ale Sistemului Solar sau planetoizi). Acestea sunt obiectele cu dimensiuni cuprinse între câțiva metrii și 1 000 kilometri care orbitează în jurul Soarelui. În urma studiul s-au obținut date pentru 40 000 de planetoizi, oferind astfel o noua perspectivă pentru înțelegerea formării și evoluției Sistemului Solar. Până în prezent, se cunosc peste 700 000 de astfel de corpuri care includ asteroizi, comete și obiecte din centura lui Kuiper.

Aceste corpuri sunt rămășite de la formarea Sistemului Solar, acum 4.57 miliarde de ani. Studiul acestor obiecte este motivat de cunoașterea proceselor fizice ale formării și evoluției sistemelor planetare, precum si de considerente practice legate de explorarea spațiala și probabilitatea impactului unor astfel de obiecte cu Pământul. Echipa de cercetători a examinat datele obținute de programul de observații VISTA Hemisphere Survey. Prin analiza atentă a cantității uriașe de observații rezultate din acest program, s-a măsurat poziția și strălucirea a 40 000 de corpuri mici din Sistemul Solar precum și culoarea in domeniul infraroșu apropiat pentru 35 000 dintre acestea. Este pentru prima dată când un număr atât de mare de obiecte din Sistemul Solar este caracterizat in acest domeniu spectral.

 

Mai departe…

Două noi apariții editoriale

La Editura Curtea Veche, în colecția ”Știință, Spiritualitate, Societate” a apărut cartea ”Astronomul Nicolae Donici. Enigme Descifrate”, scrisă de Dr. Magda Stavinschi, cercetător onorific al Institutului Astronomic al Academiei Române. Lucrarea are două principale calități: prima, recuperează memoria activității și destinului tragic al unuia dintre cei mai mari astronomi români, uitat timp de decenii; cea de-a doua, oferă un exemplu de pasiune și dedicație din partea autoarei, transformată adesea din om de știință în detectiv, în încercarea de a descifra viața și opera marelui astronom. Născut în 1874 lângă Chișinău, Nicolae Donici s-a remarcat prin observațiile numeroase asupra eclipselor și obiectelor din sistemul solar, dar mai ales prin cercetările din domeniul fizicii solare. S-a stins din viață în 1960, departe de țară, într-un cămin de bătrâni de lângă Nisa, în Franța. În semn de recunoaștere și prețuire, numele savantului român, membru fondator al Uniunii Astronomice Internaționale, a fost atribuit asteroidului 9494 din centura principală de asteroizi, chiar la propunerea Dr. Magda Stavinschi.

Mai departe…

Președintele României a vizitat Institutul Astronomic al Academiei Române

Marți, 8 decembrie 2015, E.S. Profesor Klaus Iohannis, Președintele României, a vizitat Institutul Astronomic al Academiei Române, în prezența acad. Ionel Valentin Vlad, Președintele Academiei Române și acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române. În cursul vizitei s-au discutat probleme privind trecutul, prezentul și viitorul astronomiei românești.

La Conferința de presă organizată la sfârșitul vizitei, Președintele României a precizat:

"E prima vizită aici. Sunt impresionat de dedicația oamenilor de aici. Le doresc mult succes! Sper să se găsească oameni care să vina în sprijinul instituției. Sper să se găsească și autorități care înțeleg importanța acestui Observator și vin în sprijinul cercetătorilor. Cercetare se poate face teoretic, dar aici este vorba și de un aspect practic care, fără o finanțare corespunzătoare, nu are cum să funcționeze optimal.  În afară de acest lucru, m-a interesat construcția, patrimoniul construit sau arhitectural al acestui ansamblu în care se află Observatorul și în care suntem acum, cum de fapt și la clădirea bursei m-a interesat modul în care clădirea a fost refuncționalizată, cum a fost salvată partea de clădire care s-a putut păstra".

Mai departe…

 
 
C.N.R.A.

Comitetul National Roman de Astronomie

Despre noi
Întrebări frecvente

Ce este CNRA?

Contact

Tel: +40 21 3356892
Fax: +40 21 3373389
Email: cnra _at_ astro.ro