8 04 2020 | C.N.R.A.
 

Acasă

Steaua „Moldoveanu” si exoplaneta „Negoiu”

Prima denumire romaneasca a unei planete extrasolare. Steaua „Moldoveanu” și exoplaneta „Negoiu” — România și peste alte 100 țări au selectat numele unor sisteme exoplanetare pentru a sărbători centenarul Uniunii Astronomice Internaționale .

La finalul anului 2019, numele a peste 110 sisteme de exoplanete și stele gazdă alese în campania „IAU100 NameExoWorlds” au fost anunțate în cadrul unei conferințe de presă din Paris (Franța). În 2019, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înființarea Uniunii Astronomice Internaționale (UAI), 112 țări, printre care și România, au organizat campanii naționale care au implicat peste 780 000 de persoane din întreaga lume, în propunerea și selecția unui nume pentru o exoplanetă și stea gazdă alocate țării lor.

Proiectul „IAU100 NameExoWorlds” s-a bucurat de o participare masivă la nivel internațional, deoarece în fiecare țară publicul a fructificat această ocazie de a sugera nume semnificative, creative și unice pentru sistemul exoplanetar atribuit țării sale. Aceasta este a doua oară în istorie când a fost organizată o campanie oficială UAI pentru a da nume stelelor și exoplanetelor. În total, au fost primite 360 000 de propuneri de nume din peste 110 țări. Comitetul național din fiecare țară și-a redus propunerile la o listă scurtă de nume candidate, care au fost prezentate publicului pentru a le vota. 420 000 de persoane din întreaga lume au votat pentru candidații lor preferați. Acest proiect va avea un impact pe termen lung, deoarece numele câștigătoare vor fi utilizate în paralel cu nomenclatura științifică existentă și vor fi creditate persoanei, grupului sau instituției care le-a sugerat.

România, în calitatea sa de membru fondator al UAI, s-a alăturat acestui proiect global. Astfel, românii au fost invitați în perioada 5 august – 5 octombrie 2019 să propună nume pentru sistemul exoplanetar XO-1 care i-a fost alocat pentru denumire. Acest sistem este format din steaua XO-1 și planeta sa XO-1 b, și se află la o distanță de 536 de ani lumină, în constelația Corona Borealis (Coroana Boreală). Steaua este asemănătoare Soarelui nostru, atât în ceea ce privește culoarea sa galbenă (dată de temperatura de la suprafață), cât și a dimensiunii, masei sau luminozității totale. În ciuda acestor asemănări fizice, steaua XO-1 este de peste patru ori mai tânără decât Soarele nostru, având doar un miliard de ani.

Perechea de nume care a ieșit câștigătoare este: „Moldoveanu” pentru stea și „Negoiu” pentru exoplanetă și a venit din partea domnului Tudor Ioan Cătălin.

Puteti gasi textul complet al comunicatului de presa la pagina indicata aici .

Persoana de contact: Dan Pricopi, Institutul Astronomic al Academiei Romane.

Profesorul Ieronim Mihaila a plecat dintre noi

In memoria profesorului Ieronim Mihaila.

Cu parere de rau anuntam ca profesorul Ieronim Mihaila, care a predat Astronomia atator generatii de matematicieni si fizicieni, s-a stins din viata in luna noiembrie 2019.

Din mostenirea lasata iubitorilor de Astronomie face parte Planetariul, care inca ne mangaie, construit sub atenta grija a sa in anii 1970’, la etajul 3 al Facultatii de Matematica, Universitatea Bucuresti. Amintim ca stimatul profesor a fost conducatorul de doctorat al multor astronomi romani din zilele de azi. Ca profesor era pretentios si in acelasi timp era un sprit enciclopedic.

Cursurile sale erau extrem de concise. In stilul sau de predare era placut faptul ca incadra problema prezentata in "lumina epocii", patrunzand adanc in Istoria stiintei, a Matematicii si a Astronomiei. Preda cu daruire; stiu ca erau ani cand nu era platit si totusi tinea sistematic cursuri. In privinta activitatii de conducator la doctorat, era sever dar asta folosea parcursului tezei! Se intampla sa fie dur cu doctorandul, dar la intalnirea urmatoare te rasplatea -spre exemplu- cu o cutie de “Praline”. Personal, am primit de cateva ori bomboane. Ca savant era foarte riguros si modest, iar asta, o spun cu regret, l-a impiedicat sa publice pe cat ar fi trebuit!

(text transmis de Diana Constantin)

Ecouri dupa IOA 2019

In perioada 18-27 octombrie 2019, in orasul Piatra Neamt, a avut loc Olimpiada Internationala de Astronomie (IOA).

Reproducem, cu permisiunea autorilor, articolul propus de doamna profesoara Ana Naghi (membru C.N.R.A.) si de domnul profesor Sorin Trocaru.

În România, am putea spune că Astronomia poate constitui obiectul studiului unui paradox.

Mai departe…

Alegeți nume pentru steaua XO-1 și planeta XO-1b din Coroana Boreală

Cu ocazia aniversării centenarului său, Uniunea Astronomică Internaţională (UAI) lansează o campanie internaţională ce oferă ţărilor ocazia să dea nume unei stele impreuna cu planta care se mișcă în câmpul gravitațional al acesteia.

României (prin reprezentantii C.N.R.A.) i s-a repartizat sistemul extrasolar din constelația Coroana Boreală, alcătuit din steaua XO-1 şi planeta sa XO-1 b. Nume pentru stea și pentru planeta ei pot fi propuse până la 5 octombrie 2019.

Propunerile selectate vor fi supuse la vot între 12 şi 31 octombrie 2019.

Detalii despre aceasta campanie găsiți pe pagina http://www.astro.ro:8080/articles/ExoPlanet/

Simpozion UAI, Iasi, 6-10 iulie 2020

In perioada 6 - 10 iulie 2020, Facultatea de Matematica a Universitatii Al. I. Cuza din Iasi, va gazdui lucrarile simpozionului IAU_S364:

Multi-scale (time and mass) dynamics of space objects.

Informatii despre acest simpozion se gasesc la adresa: Informatii detaliate privind acest eveniment sunt disponibile pe adresa: 
https://www.math.uaic.ro/IAU_S364/


Organizatorii acestui eveniment va invita sa participati.

 
 
C.N.R.A.

Comitetul National Roman de Astronomie

Despre noi
Întrebări frecvente

Ce este CNRA?

Contact

Tel: +40 21 3356892
Fax: +40 21 3373389
Email: cnra _at_ astro.ro