20 07 2019 | C.N.R.A.
 

Acasă

Zilele Academice Clujene, editia 2019

In perioada 27-29 mai 2019, a avut loc la Cluj-Napoca, conferinta internationala: RECENT DEVELOPMENTS IN ASTRONOMY, ASTROPHYSICS, SPACE AND PLANETARY SCIENCES, organizata de Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca, filiala a Institutul Astronomic al Academiei Romane, Comitetul National Roman de Astronomie, Facultatea de Matematica si Informatica, respectiv Facultatea de Fizica a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Programul acestei intalniri poate fi gasit aici.  

 

 

Centenarul Uniunii Astronomice Internationale, Bruxelles 11-12 Aprilie 2019

Intitulata UAI 1919-2019: 100 de ani sub acelasi cer, in perioada 11-12 aprilie 2019 s-a deschis oficial anul ce marcheaza centenarul Uniunii Astronomice Internationale.

Deschiderea oficiala a Centenarului s-a desfasurat in Palatul Academiilor din Bruxelles, in aceeasi sala unde acum 100 ani s-a decis constituirea Uniunii Astronomice Internationale.

La lucrari au participat reprezentanti ai celor 106 tari membre, presedinti de divizii si comisii ale UAI, oficialitati ale Comunitatii Europene, Unesco, alte institutii stiintifice mondiale, si membri UAI care au avut responsabilitati in cadrul UAI in decursul anilor.

Lucrarile au fost deschise de Ewine van Dishoeck, Presedintele in functie al UAI si profesor la Universitatea din Leiden-Olanda, care si-a exprimat dorinta unei prezente cat mai importante a organizatiei in memoria comuna a Lumii si a rolului astronomiei ca factor de coeziune global in stiinta moderna.

 

Mai departe…

Adunare Generala a CNRA

Biroul Executiv al Comitetului National Roman de Astronomie invita membrii comitetului la Adunarea Generala pentru data de 11 martie 2019 la ora 11:00.

Adunarea Generala se va tine in doua locatii: la Bucuresti, in holul planetariului din cadrul Institutului Astronomic al Academiei Romane, str. Cutitul de Argint nr. 5, Sector 4, si la Cluj-Napoca, la Observatorul Astronomic, str. Cireșilor nr. 19. Legatura din Bucuresti cu membrii din Cluj, Iasi, Timisoara si din alte localitati va fi tinuta prin Skype.

 

Uniunea Astronomica Internationala la centenar

Anul 2019 emarcheaza centenarul Uniunii Astronomice Internationale. Creata in anul 1919, Uniunea Astronomica Internationala are drept scop promovarea coordonata la nivel international a astronomiei sub toate aspectele ei: cercetare si dezvoltare, educatie, comunicare.

Uniunea Astronomica Internationala este compusa din peste 13000 membri din 107 tari. Pentru celebrarea centenarului Uniunii Astronomice Internationale, a fost creata o pagina speciala la adresa http://www.iau-100.org

In cadrul manifestarilor, mentionam reuniunea reprezentantilor nationali si ai coordonatorilor de evenimente. Acest eveniment se va desfasura la Bruxelles, pe 11 si 12 Aprilie 2019, cu ocazia demararii oficiale a evenimentelor centenarului UAI.

 

Mai departe…

CNRA reprezentata la lucrarile Comitetului executiv al EAS

In perioada 23-24 ianuarie CNRA a fost reprezentata la lucrarile Comitetului executiv al Societatii Astronomice Europene (EAS) (https://eas.unige.ch) tinute in Observatorul din Paris, Franta. La aceste lucrari au fost prezenti reprezentanti a 20 societati astronomice din Europa.

Reuniunea a fost axata in principal pe problematicile legate de crestere a vizibilitatii societatii prin acretarea unui numar cat mai mare de membri. O alta problema importanta a fost cea legata de crearea sinergiilor la nivel european, prin organizarea de axe stiintifice prioritare si prin facilitarea activitatilor astronomice la nivel european.

 

Mai departe…

 
 
C.N.R.A.

Comitetul National Roman de Astronomie

Despre noi
Întrebări frecvente

Ce este CNRA?

Contact

Tel: +40 21 3356892
Fax: +40 21 3373389
Email: cnra _at_ astro.ro