News 2015


Concurs cercetator stiintific

Institutul Astronomic cu sediul în str. Cuțitul de Argint nr. 5, sector 4, București, scoate la concurs un post de cercetator stiintific, cu normă întreagă, pe durată nedeterminata, în domeniul Astrofizicii Observationale.
 

Mai multe informatii se gasesc aici.

Proces verbal de selectie a dosarelor de concurs.

Decizie de amanare a examenului.

Concurs asistent de cercetare

Institutul Astronomic cu sediul în str. Cuțitul de Argint nr. 5, sector 4, București, scoate la concurs un post de asistent de cercetare, pe durată determinata, în domeniul Astronomiei Fundamentale.
 

Mai multe informatii se gasesc aici.

Rezultatul concursului.

Invitatie: Vineri 20.11.2015, 16h30, Stand Curtea Veche, Gaudeamus

Vineri, 20 noiembrie 2015, 16h30, la standul editurii Curtea Veche, va avea loc lansarea cartii

NICOALE DONICI - ENIGME DESCIFRATE
de Magda Stavinschi

Invitati:

acad. Solomon Marcus
acad. Basarab Nicolescu
acad. Razvan Theodorescu


Daca aceasta carte ar fi aparut cu câteva luni în urma, s-ar fi putut numi „O poveste neterminata”.
Ar fi fost povestea vietii si creatiei unuia din cei mai însemnati oameni de stiinta români ai secolului 20, pierdut din memoria noastra, a tuturor, timp de câteva decenii, mai exact imediat dupa emigrarea sa în deceniul cinci.
Membru al celebrei familii a Donicestilor, Nicolae Donici a ramas celebru prin numarul impresionant de eclipse solare pe care le-a observat, din Spania pâna în Cambodgia, din Portugalia pâna în Crimeea, din SUA pâna în Rusia.
Cel care a fost un adevarat recordman în observarea eclipselor nu stia ca el însusi va intra în una din cele mai îndelungate eclipse pe care le-a cunoscut istoria noastra: timp de decenii nimeni de pe pamânt românesc nu a mai auzit de el.
Viata lui a urmat-o pe cea a celor mai multi români de peste Prut: a parasit St. Petersburg în teribilul an 1917, Odesa in 1920, dupa invazia bolsevicilor, Basarabia în 1940, dupa cea mai frumoasa perioada a vietii si carierei lui, iar România dupa 1944. Desi septuagenar, renumele lui i-a facut pe francezi sa-i ofere contracte de cercetare pâna în ultima clipa a vietii lui.
Despre ce s-a întâmplat dincolo de cortina de fier, despre cum am gasit-o pe nepoata sotiei lui, despre ultima lui suflare, am aflat abia de foarte curând, descifrând, fara sa mai fi sperat vreodata, enigmele acestei vieti.


Concurs Asistent cercetare

Institutul Astronomic cu sediul în str. Cuțitul de Argint nr. 5, sector 4, București, scoate la concurs un post de Asistent Cercetare, pe durată determinată, in domeniul Astrofizica solara. Conditii minimale pentru participarea la concurs: candidatii sa fie absolventi cu diploma de licenta sau absolvire.
Dosarele de concurs se primesc la compartimentul Financiar- Contabilitate - Resurse Umane. până la data de 23 noiembrie 2015, orele 14.00, când expiră termenul limită de depunere a dosarelor.
Concursul se va desfășura în data de 10 decembrie 2015, ora 12:00, la sediul Institutului Astronomic din str. Cuțitul de Argint nr. 5, sector 4, București, sala Planetariu

Mai multe detalii aici
.
Rezultatul concursului.

Concurs student-doctorand

Institutul Astronomic cu sediul în str. Cuțitul de Argint nr. 5, sector 4, București, scoate la concurs două posturi de student-doctorand, cu normă întreagă, pe durată determinata, în domeniul Astronomie Fundamentală.
 

Mai multe informatii se gasesc aici.


Concurs CS1

Institutul Astronomic cu sediul în str. Cuțitul de Argint nr. 5, sector 4, București, scoate la concurs un post de Cercetător Științific gradul I, cu normă întreagă, pe durată nedeterminata, în domeniul Astronomie Fundamentală.
 

Mai multe informatii se gasesc aici.

Candidatul declarat castigator este CS2 Dr. Dan Alin Nedelcu. Dosarul candidatului este disponibil aici.


25 septembrie 2015 - Noaptea cercetatorilor

Institutul Astronomic organizeaza vineri, 25 septembrie 2015, intre orele 19:00 si 22:30, noaptea cercetatorilor. In cadrul acestui eveniment se va putea vizita Institutul, vor fi prezentate principalele instrumente de observatii, se vor face observatii astronomice, vor avea loc prelegeri si discutii pe teme de astronomie.
Va asteptam!

Concurs CS1

Institutul Astronomic cu sediul în str. Cuțitul de Argint nr. 5, sector 4, București, scoate la concurs un post de Cercetător Științific gradul I, cu normă întreagă, pe durată nedeterminata, în domeniul Astrofizică Solară.
 

Mai multe informatii se gasesc aici.

Rezultatul concursului.


Simpozion Constantin Parvulescu

Astronomul Constantin Pârvulescu,
membru post-mortem al Academiei Române
125 de ani de la nastere
VINERI 9 OCTOMBRIE 2015, ora 10.00 în Amfiteatrul Colegiului National „I.L. Caragiale“ Str. Gheorghe Doja 98, Ploiesti

Afis

Anunt si fisa de inscriereJean-Paul Zahn passed away

Homage to Jean-Paul Zahn (1935-2015)
friend of Romanian astronomers     
J.-P. Zahn, Suzy Collin-Zahn, Gilles Remy, M. Rusu, 


Leçons d’astronomie ŕ Bucarest, 1997

 
Magda Stavinschi, Eleni Rovithis si Jean-Paul Zahn, Tessaloniki, JENAM 97 

J.-P. Zahn-Daniel Goldin waiting the Eclipse,   11.08.1999

 
J.-P. Zahn offers the Eclipse t-shirt to the director   of the Institute, 11.08.1999

     
Nicolas Mein, J.-P. Zahn, Suzy Collin-Zahn, Z.   Mouradian,
P. Henz, A. Mangenay, Magda Stavinschi, Iraida Kim, August 1999

     
NATO-ASI, August 1999

     
Advances in Solar Research at Eclipse from Ground and   from Space

     
NATO ASI, Poster papers, RoAJ, vol. 9, suppl.,   1999
25 aprilie 2015 - Ziua portilor deschise

Cu ocazia Zilei Internationale a Astronomiei, Institutul Astronomic organizeaza sambata, 25 aprilie 2015, intre orele 10 si 15, ziua portilor deschise. In cadrul acestui eveniment se va putea vizita Institutul, vor fi prezentate principalele instrumente de observatii, se vor face observatii solare, vor avea loc prelegeri si discutii pe teme de astronomie.
Va asteptam!


Eclipsă parţială de Soare pe 20 martie 2015

În data de 20 martie 2015 va avea loc o eclipsă totală de Soare, fiind vizibilă din ţara noastră doar ca eclipsă partială. Aceasta va începe în jurul orei 10:45, va avea maximul în jurul orei 11:55 şi se va termina in jurul orei 13:05, având o durată medie in ţara noastră de două ore şi 20 de minute. Momentele eclipsei variază în funcţie de locul de observaţie. Astfel, la Bucureşti, eclipsa va începe la ora 10:48, va avea maximul la ora 11:55 şi se va termina la ora 13:04. Acoperirea maximă a discului solar va fi de 43%.
Eclipsa poate fi observată cu sau fără instrumente astronomice. Se poate privi spre Soare, în siguranţă, doar folosind filtre specializate. NU PUNETI OCHIUL LA INSTRUMENTE ASTRONOMICE FARA PROTECTIE CU FILTRE. PERICOL DE ORBIRE! CEL MAI BINE, CAND FOLOSITI INSTRUMENTE ASTRONOMICE, ESTE SA PRIVITI ECLIPSA PRIN PROIECTIE, PE UN ECRAN SAU O FOAIE ALBA. Cu ochiul liber, se poate privi spre Soare, în siguranţă, folosind un filtru de sudură verde. Cel mai bun fitru este de Mylar, ce poate fi găsit la magazinele de specialitate.
De la Institutul Astronomic, eclipsa va fi transmisă in timp real via internet.


SESIUNE ŞTIINŢIFICĂ OMAGIALĂ

Institutul de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române împreună cu Institutul Astronomic al Academiei Române organizează sesiunea ştiinţifică omagială CONSTANTIN BOSIANU (1815 – 1882) – personalitate fondatoare a ştiinţei, învăţământului şi culturii juridice româneşti. Evenimentul va avea loc în data de 10 Februarie 2015, ora 10:00 în Aula Academiei Române, Calea Victoriei nr. 125. Programul sesiunii poate fi consultat aici.


Arhiva anunturi


2014

2013