News 2014

Comunicat de presă
O descoperire nesperată în istoria astronomiei româneşti

La 8 septembrie a.c. Academia Română şi Academia de Ştiinţe a R. Moldova au celebrat 140 de ani de la naşterea lui Nicolae Donici, membru de onoare al Academiei Române, membru fondator al Uniunii Astronomice Internaţionale.

Este celebru pentru numărul impresionant de eclipse de soare observate, în Spania, Portugalia, Cambodgia, SUA, Crimeea sau Turcia, pentru expediţiile de pe Mont Blanc, Egipt, sau în Sahara, pentru fondarea Observatorului de astrofizică de la Dubăsarii Vechi de pe malul drept al Nistrului. Se ştie că a părăsit St. Petersburg după prima revoluţie din februarie 1917, Odessa după invazia bolşevicilor, Basarabia după cedarea acesteia în 1940, România după evenimentele din 1944, după care firul s-a rupt. Nici o informaţie certă despre el nu mai traversase Cortina de Fier.

Se bănuia că ar fi murit în 1956 la Paris, Nisa sau în Argentina. Descoperirea surprinzătoare în această vară a nepoatei lui din Argentina a eliminat această ultimă variantă. Atunci unde şi când a murit? O ultimă speranţă pentru elucidarea misterului: CNRS (Franţa). Într-adevăr, aici s-a găsit cheia: cele aproape 200 de pagini ale dosarului Donici de la CNRS au dat ca dată certă a morţii: 21 noiembrie 1960, ca loc un azil de bătrâni de la Puget-Téniers în apropiere de Nisa, dar şi detalii cutremurătoare despre ultimii ani ai vieţii lui, când s-a zbătut până în ultima clipă pentru servirea pasiunii lui – Astronomia, în condiţiile unei sărăcii crunte, care i-a fost făcută suportabilă numai cu ajutorul CNRS, nu şi al ţării sale.

Aşadar, după aproape şapte decenii de când s-a pierdut practic orice legătură cu Nicolae Donici, am aflat că 21 noiembrie este ziua în care vom comemora 54 de ani de la pierderea lui.

A iubit eclipsele dar nu cred că a bănuit vreodată cât de lungă va fi eclipsa care se va aşterne peste numele lui.

Magda Stavinschi



Aparitie DVD - Istoria astronomiei româneşti

Institutul Astronomic al Academiei Române are placerea de a anunţa apariţia DVD-ului Istoria astronomiei româneşti, autor dr. Magda Stavinschi. Mai jos gasiti prezentarea acestui DVD atât in limba română cât şi în limba engleză.

Prezentarea DVD-ului
DVD presentation

 


Noaptea cercetatorilor

Cu ocazia Nopții Cercetătorilor, Institutul Astronomic al Academiei Române te așteaptă la o călătorie în lumea astronomiei.

Vino în seara de 26 septembrie, între orele 19-21, la sediul nostru din str. Cuțitul de Argint nr. 5 din București și vei putea vedea cea mai mare lunetă din România, împreună cu alte instrumente astronomice folosite de-a lungul timpului.

Te așteptăm în curtea Institutului cu un telescop de dimensiuni mari pentru a vedea cerul (dacă este senin), în cupola marelui ecuatorial și în muzeul de astronomie (indiferent de starea cerului). Toate activitățile vor fi însoțite de explicații ale cercetătorilor în astronomie.

Mai multe detalii despre Institutul Astronomic pe site-ul www.astro.ro.




ACADEMIA ROMANA      ACADEMIA DE STIINTE  A REPUBLICII MOLDOVA

Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii al Academiei Române - CRIFST

Institutul Astronomic al Academiei Române – AIRA

organizează în Aula Academiei Române,
Bucureşti, Calea Victoriei 125
luni 8 septembrie 2014, ora 10.00

Simpozionul internaţional

ASTRONOMUL NICOLAE DONICI –
140 DE ANI DE LA NAŞTERE

www.astro.ro/donici


Concurs CS3

Institutul Astronomic al Academiei Române scoate la concurs un post de cercetator stiintific gradul III cu norma întreaga, pe durata determinată, în domeniul Astrofizica Galactica si Extragalactica.

Mai multe informatii se gasesc aici.

Concurs AS

Institutul Astronomic al Academiei Române scoate la concurs un post de asistent de cercetare cu jumatate de norma, pe durata determinată, în domeniul Astrofizica.

Mai multe informatii se gasesc aici.

Concurs CS

Institutul Astronomic al Academiei Române scoate la concurs un post de cercetator stiintific cu norma întreaga, pe durata determinată, într-unul din domeniile: Astrofizica Extragalactica sau Fizica Solara.

Mai multe informatii se gasesc aici.

Concurs CS1

Institutul Astronomic al Academiei Române scoate la concurs doua posturi de Cercetator stiintific gradul I, cu norma întreaga, pe durata determinată (1 an), în domeniiile Astronomie Fundamentala si Astrofizica Extragalactica.

Mai multe informatii se gasesc aici.

Concurs CS3

Institutul Astronomic al Academiei Române scoate la concurs un post de Cercetator stiintific gradul III, 2 jumatati de norma, pe durata nedeterminata , în domeniul Astronomie Fundamentala.

Mai multe informatii se gasesc aici.

Arhiva anunturi


2013