11 12 2018 | C.N.R.A.
 

Articole

Introducere in lumea asteroizilor - o noua aparitie editoriala

La Editura Zorio, a apărut cartea ”Introducere in lumea asteroizilor”, scrisă de Dr. Mirel Birlan, cercetător al Institutului de Mecanica Cereasca si de Calcul al Efemeridelor, CNRS, Observatorul din Paris si al Institutului Astronomic al Academiei Române, impreuna cu Adrian Sonka, cercetator al Institutului Astronomic al Academiei Romane.

Cartea se adreseaza unui auditoriu larg, de la 10 la 100 ani, cu sau fara cunostinte astronomice. Proiectul cartii s-a fondat in jurul unui program de observatii si de supraveghere, intr-o retea de observatori, a asteroidului 7986 Romania. Cartea "Introducere in lumea asteroizilor" propune o incursiune istorica in lumea micilor corpuri ale Sistemului Solar. Ea propune deopotriva noi informatii legate de studiul asteroizilor si noile tehnici de observatie ale acestora. In plus de capitolele dedicate asteroizilor, autorii propun un dictionar de termeni astronomici utilizati in interiorul cartii, impreuna cu un capitol de intrebari si raspunsuri pe teme astronomice accesibile tuturor varstelor.

Cartea a fost publicata cu sprijinul asociatiei Astronomia 21, sub patronajul Comitetului National Roman de Astronomie. Pentru informatii legate de posibila achizitie, doritorii se pot adresa la Dl Adrian Sonka (email: sonka.adrian(at)gmail.com)

Zilele Academice Clujene, 17-19 mai 2018

In perioada 17-19 mai 2018 Institutul Astronomic al Academiei Romane, Observatorul astronomic din Cluj-Napoca, Agentia Spatiala Romana,  Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si Comitetulul National Roman de Astronomie organizeaza conferinta internationala: OUTLOOK IN ASTRONOMY, ASTROPHYSICS, SPACE AND PLANETARY SCIENCES.  

Conferinta este organizata sub egida Centrului de competente in stiinte planetare - ASTRES.

Conferinta va avea loc in sala de reuniuni a Observatorului din Cluj-Napoca. 

 

Revista Romanian Astronomical Journal este indexata de Clarivate Analytics

Clarivate Analytics (Thompson ISI WoS) indexeaza Romanian Astronomical Journal.

Din ianuarie 2018 numele revistei Romanian Astronomical Journal a fost indexat in baza de date internationala Clarivate Analytics.  Baza de date Clarivate Analytics  contine, intre altele, si prestigioasa baza de date Web of Science (Thompson ISI). Prezenta articolelor revistei Romanian Astronomical Journal in cadrul bazei de date WoS reprezinta un efort sustinut al Comitetului de redactie pentru ridicarea calitatii stiintifice a articolelor publicate de revista.

In cadrul bazei de date Clarivate Analytics se regasesc articolele publicate in Romanian  Astronomical Journal in anii 2016 si 2017.

Revista Romanian Astronomical Journal are o noua coperta

Romanian Astronomical Journal isi schimba infatisarea!

Este vorba despre o initiativa a Comitetului de Redactie a revistei sub coordonarea Biroului Executiv C.N.R.A., cu sprijinul Editurii Academiei Romane. Noua coperta a revistei Romanian Astronomical Journal este policroma, pe o culoare de fundal albastru. Primul numar editat cu noua coperta este cel din 2017, nr 1, volumul 27. Acest numar contine sase articole stiintifice,  

Revista publica anual doua numere tiparite, continand articole stiintifice pe teme astronomice, pe un spatiu de aproximativ 200 de pagini. Romanian Astronomical Journal publica un al treilea volum doar in format electronic. Aceste articole pot fi accesate liber la pagina web a revistei.

Uram mult succes si multa vizibilitate stiintifica revistei in noul format!

A 16-a ediție a Olimpiadei de astronomie și astrofizică

Cea de-a 16-a ediție a Olimpiadei de astronomie și astrofizică, etapa națională, s-a ținut la Gura-Humorului în județul Suceava, în perioada 2-5 februarie 2018.    

Dacă la primele ediții au participat un număr redus de județe, astronomia fiind o disciplină opțională în învățământul curricular românesc, la această ediție au intrat în concurs 29 de județe și un total de 147 elevi. Olimpiada s-a organizat pe două nivele, respectiv juniori și seniori.

 

 
 
C.N.R.A.

Comitetul National Roman de Astronomie

Despre noi
Întrebări frecvente

Ce este CNRA?

Contact

Tel: +40 21 3356892
Fax: +40 21 3373389
Email: cnra _at_ astro.ro