Articole
IAU_S364 Multi-scale (time and mass) dynamics of space objects 18-24 octombrie 2021.
Simpozionul IAU_S364 Multi-scale (time and mass) dynamics of space objects
In perioada 18 - 24 octombrie 2021, Facultatea de Matematica a Universitatii Al. I. Cuza din Iasi, va gazdui lucrarile simpozionului Uniunii Astronomice Internationale IAU_S364:
Multi-scale (time and mass) dynamics of space objects.
Informatii despre acest simpozion se gasesc la adresa:
https://www.math.uaic.ro/IAU_S364/
IAU_S364 Multi-scale (time and mass) dynamics of space objects se anuleaza. (copy)
Motivele obiective legate de pandemia COVID 19 nu au permis organizarea acestei manifestari internationale in cursul anului 2020.
In perioada 6 - 10 iulie 2020, Facultatea de Matematica a Universitatii Al. I. Cuza din Iasi, ar fi trebuit sa gazduiasca lucrarile simpozionului IAU_S364:
Multi-scale (time and mass) dynamics of space objects.
Informatii despre acest simpozion se gasesc la adresa: Informatii detaliate privind acest eveniment sunt disponibile pe adresa:
https://www.math.uaic.ro/IAU_S364/
Anuntam trecerea in vesnicie a doi colegi: Dr Tiberiu Oproiu si Prof Mariana Tulbure
In memoriam Tiberiu Oproiu
În seara zilei de 22 mai, distinsul nostru coleg Dr. Tiberiu OPROIU, cercetător științific gradul I la Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca al Institutului Astronomic al Academiei Române, a trecut în veșnicie. La 22 septembrie 2019 împlinise frumoasa vârstă de 80 de ani. De-a lungul carierei sale de peste cinci decenii, a avut o activitate de pionierat în domeniul observării optice a sateliților artificiali ai Pământului și a studierii dinamicii acestora. În tot acest timp, pasiunea și competența sa profesională, generozitatea și dăruirea sa și-au pus amprenta asupra destinelor a numeroși cercetători, cadre didactice, dar și studenți. După 1990, sub îndrumarea sa științifică, șase cercetători din cadrul Institutului Astronomic au obținut titlul de doctor în Matematică, specialitatea Astronomie. Ținuta sa profesională și morală, calmul și blândețea sa au favorizat o atmosferă frumoasă, propice cercetării științifice în cadrul Observatorului Astronomic clujean. Amintirea chipului său luminos va dăinui mereu în gândurile noastre. (mesaj transmis de Cristina Blaga si Alexandru Pop)
O ampla prezentare a colegului nostru Dr Tiberiu Oproiu poate fi citita in articolul din Romanian Astronomical Journal http://www.astro.ro/~roaj/29_2/09-apop_TO80_1920.pdf
In memoriam Mariana Tulbure
Steaua „Moldoveanu” si exoplaneta „Negoiu”
Prima denumire romaneasca a unei planete extrasolare. Steaua „Moldoveanu” și exoplaneta „Negoiu” — România și peste alte 100 țări au selectat numele unor sisteme exoplanetare pentru a sărbători centenarul Uniunii Astronomice Internaționale .
La finalul anului 2019, numele a peste 110 sisteme de exoplanete și stele gazdă alese în campania „IAU100 NameExoWorlds” au fost anunțate în cadrul unei conferințe de presă din Paris (Franța). În 2019, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înființarea Uniunii Astronomice Internaționale (UAI), 112 țări, printre care și România, au organizat campanii naționale care au implicat peste 780 000 de persoane din întreaga lume, în propunerea și selecția unui nume pentru o exoplanetă și stea gazdă alocate țării lor.
Proiectul „IAU100 NameExoWorlds” s-a bucurat de o participare masivă la nivel internațional, deoarece în fiecare țară publicul a fructificat această ocazie de a sugera nume semnificative, creative și unice pentru sistemul exoplanetar atribuit țării sale. Aceasta este a doua oară în istorie când a fost organizată o campanie oficială UAI pentru a da nume stelelor și exoplanetelor. În total, au fost primite 360 000 de propuneri de nume din peste 110 țări. Comitetul național din fiecare țară și-a redus propunerile la o listă scurtă de nume candidate, care au fost prezentate publicului pentru a le vota. 420 000 de persoane din întreaga lume au votat pentru candidații lor preferați. Acest proiect va avea un impact pe termen lung, deoarece numele câștigătoare vor fi utilizate în paralel cu nomenclatura științifică existentă și vor fi creditate persoanei, grupului sau instituției care le-a sugerat.
România, în calitatea sa de membru fondator al UAI, s-a alăturat acestui proiect global. Astfel, românii au fost invitați în perioada 5 august – 5 octombrie 2019 să propună nume pentru sistemul exoplanetar XO-1 care i-a fost alocat pentru denumire. Acest sistem este format din steaua XO-1 și planeta sa XO-1 b, și se află la o distanță de 536 de ani lumină, în constelația Corona Borealis (Coroana Boreală). Steaua este asemănătoare Soarelui nostru, atât în ceea ce privește culoarea sa galbenă (dată de temperatura de la suprafață), cât și a dimensiunii, masei sau luminozității totale. În ciuda acestor asemănări fizice, steaua XO-1 este de peste patru ori mai tânără decât Soarele nostru, având doar un miliard de ani.
Perechea de nume care a ieșit câștigătoare este: „Moldoveanu” pentru stea și „Negoiu” pentru exoplanetă și a venit din partea domnului Tudor Ioan Cătălin.
Puteti gasi textul complet al comunicatului de presa la pagina indicata aici .
Persoana de contact: Dan Pricopi, Institutul Astronomic al Academiei Romane.
Profesorul Ieronim Mihaila a plecat dintre noi
In memoria profesorului Ieronim Mihaila.
Cu parere de rau anuntam ca profesorul Ieronim Mihaila, care a predat Astronomia atator generatii de matematicieni si fizicieni, s-a stins din viata in luna noiembrie 2019.
Din mostenirea lasata iubitorilor de Astronomie face parte Planetariul, care inca ne mangaie, construit sub atenta grija a sa in anii 1970’, la etajul 3 al Facultatii de Matematica, Universitatea Bucuresti. Amintim ca stimatul profesor a fost conducatorul de doctorat al multor astronomi romani din zilele de azi. Ca profesor era pretentios si in acelasi timp era un sprit enciclopedic.
Cursurile sale erau extrem de concise. In stilul sau de predare era placut faptul ca incadra problema prezentata in "lumina epocii", patrunzand adanc in Istoria stiintei, a Matematicii si a Astronomiei. Preda cu daruire; stiu ca erau ani cand nu era platit si totusi tinea sistematic cursuri. In privinta activitatii de conducator la doctorat, era sever dar asta folosea parcursului tezei! Se intampla sa fie dur cu doctorandul, dar la intalnirea urmatoare te rasplatea -spre exemplu- cu o cutie de “Praline”. Personal, am primit de cateva ori bomboane. Ca savant era foarte riguros si modest, iar asta, o spun cu regret, l-a impiedicat sa publice pe cat ar fi trebuit!
(text transmis de Diana Constantin)