19 03 2024 | C.N.R.A.
 

Articole

Concursul ExoWord - Laureatii de la Liceul Teoretic "Callatis"

Elevii de la Liceul Teoretic "Callatis" Mangalia au botezat o stea și o exoplanetă

 

O stea și o exoplanetă vor purta numele date de elevii de la Liceul Teoretic "Callatis" Mangalia coordonați de comandorul Vasile Chirila președintele asociației Astronauticus Mangalia.

Concursul NameExoWorlds 2022 al Uniunii Astronomice Internaționale a selectat 20 de perechi de nume pentru exoplanete și stelele gazdă ale acestora. La concurs au participat 91 de țări, printre care și România, cu un total de 603 propuneri, campania a atras peste 8800 de persoane care au lucrat în echipă și au prezentat inițiative de sensibilizare care au stimulat participarea directă a aproape 12 milioane de oameni din întreaga lume.

La Mangalia concursul a atras mulți astronomi amatori, elevi și profesori, precum și pasionați de astronomie care au organizat și desfășurat evenimente de popularizare a astronomiei.

 

Imagini marcante ale anuntului 

 

 

 

 

 

 

IAU_S364 Multi-scale (time and mass) dynamics of space objects 18-24 octombrie 2021.

IAU_S364 Multi-scale (time and mass) dynamics of space objects se anuleaza. (copy)

Motivele obiective legate de pandemia COVID 19 nu au permis organizarea acestei manifestari internationale in cursul anului 2020.

In perioada 6 - 10 iulie 2020, Facultatea de Matematica a Universitatii Al. I. Cuza din Iasi, ar fi trebuit sa gazduiasca lucrarile simpozionului IAU_S364:

Multi-scale (time and mass) dynamics of space objects.

Informatii despre acest simpozion se gasesc la adresa: Informatii detaliate privind acest eveniment sunt disponibile pe adresa: 
https://www.math.uaic.ro/IAU_S364/


 

Anuntam trecerea in vesnicie a doi colegi: Dr Tiberiu Oproiu si Prof Mariana Tulbure

In memoriam Tiberiu Oproiu

În seara zilei de 22 mai, distinsul nostru coleg Dr. Tiberiu OPROIU, cercetător științific gradul I la Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca al Institutului Astronomic al Academiei Române, a trecut în veșnicie. La 22 septembrie 2019 împlinise frumoasa vârstă de 80 de ani. De-a lungul carierei sale de peste cinci decenii, a avut o activitate de pionierat în domeniul observării optice a sateliților artificiali ai Pământului și a studierii dinamicii acestora. În tot acest timp, pasiunea și competența sa profesională, generozitatea și dăruirea sa și-au pus amprenta asupra destinelor a numeroși cercetători, cadre didactice, dar și studenți. După 1990, sub îndrumarea sa științifică, șase cercetători din cadrul Institutului Astronomic au obținut titlul de doctor în Matematică, specialitatea Astronomie. Ținuta sa profesională și morală, calmul și blândețea sa au favorizat o atmosferă frumoasă, propice cercetării științifice în cadrul Observatorului Astronomic clujean. Amintirea chipului său luminos va dăinui mereu în gândurile noastre.  (mesaj transmis de Cristina Blaga si Alexandru Pop)

O ampla prezentare a colegului nostru Dr Tiberiu Oproiu poate fi citita in articolul din Romanian Astronomical Journal http://www.astro.ro/~roaj/29_2/09-apop_TO80_1920.pdf

 

In memoriam Mariana Tulbure

La  5 mai 2020 doamna  Profesor  Mariana Tulbure s-a dus dintre noi. Doamna Mariana Tulbure a fost timp indelungat membru  CNRA
Personal am pierdut un bun prieten, cel mai bun, corect,  cinstit  si modest  om pe care l-am cunoscut. A activat mult timp  la Palatul Copiilor din Bucuresti animand activitatile desfasurate in astronomie.
Doamna Mariana tulbure a fost implicata in  Proiectul  Ora  Astrala  a  Romaniei -Eclipsa totala de Soare, din 11 august 1999.  (mesaj transmis de doamna Profesoara Erika Suhay)

Steaua „Moldoveanu” si exoplaneta „Negoiu”

Prima denumire romaneasca a unei planete extrasolare. Steaua „Moldoveanu” și exoplaneta „Negoiu” — România și peste alte 100 țări au selectat numele unor sisteme exoplanetare pentru a sărbători centenarul Uniunii Astronomice Internaționale .

La finalul anului 2019, numele a peste 110 sisteme de exoplanete și stele gazdă alese în campania „IAU100 NameExoWorlds” au fost anunțate în cadrul unei conferințe de presă din Paris (Franța). În 2019, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înființarea Uniunii Astronomice Internaționale (UAI), 112 țări, printre care și România, au organizat campanii naționale care au implicat peste 780 000 de persoane din întreaga lume, în propunerea și selecția unui nume pentru o exoplanetă și stea gazdă alocate țării lor.

Proiectul „IAU100 NameExoWorlds” s-a bucurat de o participare masivă la nivel internațional, deoarece în fiecare țară publicul a fructificat această ocazie de a sugera nume semnificative, creative și unice pentru sistemul exoplanetar atribuit țării sale. Aceasta este a doua oară în istorie când a fost organizată o campanie oficială UAI pentru a da nume stelelor și exoplanetelor. În total, au fost primite 360 000 de propuneri de nume din peste 110 țări. Comitetul național din fiecare țară și-a redus propunerile la o listă scurtă de nume candidate, care au fost prezentate publicului pentru a le vota. 420 000 de persoane din întreaga lume au votat pentru candidații lor preferați. Acest proiect va avea un impact pe termen lung, deoarece numele câștigătoare vor fi utilizate în paralel cu nomenclatura științifică existentă și vor fi creditate persoanei, grupului sau instituției care le-a sugerat.

România, în calitatea sa de membru fondator al UAI, s-a alăturat acestui proiect global. Astfel, românii au fost invitați în perioada 5 august – 5 octombrie 2019 să propună nume pentru sistemul exoplanetar XO-1 care i-a fost alocat pentru denumire. Acest sistem este format din steaua XO-1 și planeta sa XO-1 b, și se află la o distanță de 536 de ani lumină, în constelația Corona Borealis (Coroana Boreală). Steaua este asemănătoare Soarelui nostru, atât în ceea ce privește culoarea sa galbenă (dată de temperatura de la suprafață), cât și a dimensiunii, masei sau luminozității totale. În ciuda acestor asemănări fizice, steaua XO-1 este de peste patru ori mai tânără decât Soarele nostru, având doar un miliard de ani.

Perechea de nume care a ieșit câștigătoare este: „Moldoveanu” pentru stea și „Negoiu” pentru exoplanetă și a venit din partea domnului Tudor Ioan Cătălin.

Puteti gasi textul complet al comunicatului de presa la pagina indicata aici .

Persoana de contact: Dan Pricopi, Institutul Astronomic al Academiei Romane.

 
 
C.N.R.A.

Comitetul National Roman de Astronomie

Despre noi
Întrebări frecvente

Ce este CNRA?

Contact

Tel: +40 21 3356892
Fax: +40 21 3373389
Email: cnra _at_ astro.ro