19 04 2024 | C.N.R.A.
 

Anuntam trecerea in vesnicie a doi colegi: Dr Tiberiu Oproiu si Prof Mariana Tulbure

In memoriam Tiberiu Oproiu

În seara zilei de 22 mai, distinsul nostru coleg Dr. Tiberiu OPROIU, cercetător științific gradul I la Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca al Institutului Astronomic al Academiei Române, a trecut în veșnicie. La 22 septembrie 2019 împlinise frumoasa vârstă de 80 de ani. De-a lungul carierei sale de peste cinci decenii, a avut o activitate de pionierat în domeniul observării optice a sateliților artificiali ai Pământului și a studierii dinamicii acestora. În tot acest timp, pasiunea și competența sa profesională, generozitatea și dăruirea sa și-au pus amprenta asupra destinelor a numeroși cercetători, cadre didactice, dar și studenți. După 1990, sub îndrumarea sa științifică, șase cercetători din cadrul Institutului Astronomic au obținut titlul de doctor în Matematică, specialitatea Astronomie. Ținuta sa profesională și morală, calmul și blândețea sa au favorizat o atmosferă frumoasă, propice cercetării științifice în cadrul Observatorului Astronomic clujean. Amintirea chipului său luminos va dăinui mereu în gândurile noastre.  (mesaj transmis de Cristina Blaga si Alexandru Pop)

O ampla prezentare a colegului nostru Dr Tiberiu Oproiu poate fi citita in articolul din Romanian Astronomical Journal http://www.astro.ro/~roaj/29_2/09-apop_TO80_1920.pdf

 

In memoriam Mariana Tulbure

La  5 mai 2020 doamna  Profesor  Mariana Tulbure s-a dus dintre noi. Doamna Mariana Tulbure a fost timp indelungat membru  CNRA
Personal am pierdut un bun prieten, cel mai bun, corect,  cinstit  si modest  om pe care l-am cunoscut. A activat mult timp  la Palatul Copiilor din Bucuresti animand activitatile desfasurate in astronomie.
Doamna Mariana tulbure a fost implicata in  Proiectul  Ora  Astrala  a  Romaniei -Eclipsa totala de Soare, din 11 august 1999.  (mesaj transmis de doamna Profesoara Erika Suhay)
 
 
C.N.R.A.

Comitetul National Roman de Astronomie

Despre noi
Întrebări frecvente

Ce este CNRA?

Contact

Tel: +40 21 3356892
Fax: +40 21 3373389
Email: cnra _at_ astro.ro