2 05 2024 | C.N.R.A.
 

Concursul ExoWord - Laureatii de la Liceul Teoretic "Callatis"

Elevii de la Liceul Teoretic "Callatis" Mangalia au botezat o stea și o exoplanetă

 

O stea și o exoplanetă vor purta numele date de elevii de la Liceul Teoretic "Callatis" Mangalia coordonați de comandorul Vasile Chirila președintele asociației Astronauticus Mangalia.

Concursul NameExoWorlds 2022 al Uniunii Astronomice Internaționale a selectat 20 de perechi de nume pentru exoplanete și stelele gazdă ale acestora. La concurs au participat 91 de țări, printre care și România, cu un total de 603 propuneri, campania a atras peste 8800 de persoane care au lucrat în echipă și au prezentat inițiative de sensibilizare care au stimulat participarea directă a aproape 12 milioane de oameni din întreaga lume.

La Mangalia concursul a atras mulți astronomi amatori, elevi și profesori, precum și pasionați de astronomie care au organizat și desfășurat evenimente de popularizare a astronomiei.

 

Imagini marcante ale anuntului 

 

 

 

 

 

 

Membri asociației AstroNauticus Mangalia au desfășurat de-a lungul timpului mai multe acțiuni de popularizare a astronomiei în liceele și școlile din municipiul Mangalia, printre activități numărându-se: sesiuni de observații, prelegeri, inițiativa ”Ora de dirigenție, oră de astronomie” sau organizarea observațiilor astronomice cu ocazia tranzitului plantei Mercur, aceste activități și evenimente de o mare diversitate, făcând posibilă manifestarea creativității în practicile de popularizare a astronomiei. Fotografii de la aceste manifestări au fost postate pe https://www.facebook.com/profile.php?id=100063861360920

Elevii din clasa a zecea de la Liceul Teoretic "Callatis" Mangalia https://callatis.ro/ au stabilit denumirea pentru o stea: Gnomon și pentru exoplanetă: Astrolabos, în urma unei prezentări despre astronavigație și sistemele exoplanetare susținută de comandorul Vasile Chirila https://www.facebook.com/chirila.vasile.167 ,  Denumirile au fost inspirate din cartea ”Astronavigația de la gnomon și astrolab la sextantul Apollo” https://www.librariaonline.ro/practice_si_timp_liber/diverse/astronavigatia_de_la_gnomon_si_astrolab_la_sextantul_apollo-chirila_vasile-sitech-p10194010

Gnomon, WASP-43, căci așa se va numi de astăzi înainte, este o stea mai mică decât Soarele, situată la 283 ani lumină și are circa 60% din masa Soarelui și un diametru de aproximativ un milion de km în timp ce Astrolabos, WASP-43b, descoperită în anul 2011, este o exoplanetă gazoasă gigantică de mărimea planetei Jupiter care orbitează steaua Gnomon. Numele stelei, Gnomon și al planetei, Astrolabos au fost conectate printr-o temă comună, navigația astronomică din care provine și denumirea constelației Sextantul, de care aparține sistemul exoplanetar. Așa cum exoplaneta apare din acreția norului de praf rămas după formarea stelei și astrolabul apare, ulterior, din aplicarea cunoștințelor dobândite de navigatori pentru determinarea poziției navei folosind gnomonul, având o origine comună, fiind formate din același material.

Cele două instrumente au o origine incertă și nu aparțin unei națiuni anume ci aparțin patrimoniului cultural universal fiind o moștenire de care au beneficiat și marinarii români.

Comitetul National Roman de Astronomie are mandatul de reprezentare al Romaniei la Uniunea Astronomica Internationala.

 
 
C.N.R.A.

Comitetul National Roman de Astronomie

Despre noi
Întrebări frecvente

Ce este CNRA?

Contact

Tel: +40 21 3356892
Fax: +40 21 3373389
Email: cnra _at_ astro.ro