25 04 2024 | C.N.R.A.
 

Profesorul Ieronim Mihaila a plecat dintre noi

In memoria profesorului Ieronim Mihaila.

Cu parere de rau anuntam ca profesorul Ieronim Mihaila, care a predat Astronomia atator generatii de matematicieni si fizicieni, s-a stins din viata in luna noiembrie 2019.

Din mostenirea lasata iubitorilor de Astronomie face parte Planetariul, care inca ne mangaie, construit sub atenta grija a sa in anii 1970’, la etajul 3 al Facultatii de Matematica, Universitatea Bucuresti. Amintim ca stimatul profesor a fost conducatorul de doctorat al multor astronomi romani din zilele de azi. Ca profesor era pretentios si in acelasi timp era un sprit enciclopedic.

Cursurile sale erau extrem de concise. In stilul sau de predare era placut faptul ca incadra problema prezentata in "lumina epocii", patrunzand adanc in Istoria stiintei, a Matematicii si a Astronomiei. Preda cu daruire; stiu ca erau ani cand nu era platit si totusi tinea sistematic cursuri. In privinta activitatii de conducator la doctorat, era sever dar asta folosea parcursului tezei! Se intampla sa fie dur cu doctorandul, dar la intalnirea urmatoare te rasplatea -spre exemplu- cu o cutie de “Praline”. Personal, am primit de cateva ori bomboane. Ca savant era foarte riguros si modest, iar asta, o spun cu regret, l-a impiedicat sa publice pe cat ar fi trebuit!

(text transmis de Diana Constantin)

 
 
C.N.R.A.

Comitetul National Roman de Astronomie

Despre noi
Întrebări frecvente

Ce este CNRA?

Contact

Tel: +40 21 3356892
Fax: +40 21 3373389
Email: cnra _at_ astro.ro