19 04 2024 | C.N.R.A.
 

Ecouri dupa IOA 2019

In perioada 18-27 octombrie 2019, in orasul Piatra Neamt, a avut loc Olimpiada Internationala de Astronomie (IOA).

Reproducem, cu permisiunea autorilor, articolul propus de doamna profesoara Ana Naghi (membru C.N.R.A.) si de domnul profesor Sorin Trocaru.

În România, am putea spune că Astronomia poate constitui obiectul studiului unui paradox.

Astronomia nu mai este disciplină inclusă în curriculum-ul național începând din anul 2000 şi totuși începând din 2003, anul primei participării a României la IAO, Astronomia a fost îmbrățișată din ce în ce mai multi elevi şi profesori. De la 47 – 50 de elevi participanţi la Olimpiada Națională de Astronomie organizată în 2004 provenind din câteva județe, numărul acestora a crescut până la aproape 150 de elevi selectați din câteva mii la nivelul țării din peste 30 de județe.

Soluția acestui paradox ni l-a dat un elev de clasa a VI -a pasionat de astronomie printr-o întrebare:

Cum pot să ajung să devin olimpic internaţional la Astronomie !?

Răspunsul dat pe moment a devenit de fapt algoritmul de stimulare a „învățării” Astronomiei:

Roagă-ti profesorul de fizică şi/sau matematică să te învețe ! Dacă nu știe cum atunci să ne scrie un mail mie sau unuia din membrii comisiei centrale a olimpiadei naționale de astronomie !

Rezultatul a fost că am fost nevoiți să adunăm o vastă documentație de bază în astronomie, cursuri, culegeri de probleme, modele de subiecte etc. pe care am trimis-o tuturor profesorilor şi elevilor care ne-au scris sau cu care am discutat la Olimpiadele Naționale, şi numărul lor a fost din ce în ce mai mare.

Este o posibilă explicație a paradoxului enunțat dar dovezi şi posibil alte opinii le puteți obține de la elevii care vin an de an la olimpiada de Astronomie, de la foști olimpici la Astronomie care fie studiază astronomia la universități de prestigiu în lume, fie deja urmează calea consacrat academică a cercetării şi predării astronomiei.

De câțiva ani încoace team liderii echipei României la olimpiadele de astronomie „se confruntă” cu foștii lor elevi venit ca  team le aderi şi antrenori ai echipelor altor ţări – qua erata demonstrându-mi.

În acest context, avem bucuria ca în rândul evaluatorilor nominalizați la această ediție a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie alături de profesorii lor să îi menționăm pe ……… ( domnișoara.. )Mirițescu Cătălina medaliată trei ani la rând la IOAA şi până anul trecut team leader şi antrenor al echipei SUA pentru IOAA, alături de fosta ei colegă de liceu precum şi pe domnii studenți  Prodan George Pantelimon, Universitatea București Facultatea de fizică şi Drăgoi Raul Ioan – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, laureați ai edițiilor anterioare ale olimpiadelor internaţionale de astronomie.

Astfel putem afirma că în România Astronomia se învață totuşi  în școală Nu pentru că elevul trebuie să înveţe  de la profesor ci pentru că profesorul trebuie să înveţe împreună cu propriul său elev.

Naghi Elisabeta Ana, Consilier MEN

Trocaru Sorin, inspector MEN

 
 
C.N.R.A.

Comitetul National Roman de Astronomie

Despre noi
Întrebări frecvente

Ce este CNRA?

Contact

Tel: +40 21 3356892
Fax: +40 21 3373389
Email: cnra _at_ astro.ro