26 04 2024 | C.N.R.A.
 

Nicolae Coculescu, intiatorul cercetarilor astronomice la Observatorul Astronomic Bucuresti

Conferinta cu titlul: Nicolae Coculescu, intiatorul cercetarilor astronomice la Observatorul Astronomic Bucuresti a fost sutinuta de Dr Petre Popescu, la 12 decembrie 2018 in cadrul ciclului de conferinte initiate de Biblioteca Metropolitana Bucuresti - Artoteca
 
Desfasurata in cadrul proiectului: Bucurestiul interbelic, conferinta a avut scopul de a evidentia o personalitate marcanta a astronomiei romanesti: Nicolae Coculescu, creatorul Observatorului Astronomic din Bucuresti. S-a scos in evidenta rolul pe care l-a avut in constructia observatorului, in comandarea celor doua instrumente, luneta ecuatoriala si luneta meridiana, precum si modul in care a dotat aceste instrumente cu cele mai moderne subansamble, creand premisele abordarii unor cercetari importante in domeniul astrometriei, cercetari care au durat pana in anii '90. 
 
 

Modul stralucit in care a gestionat banii, obtinuti prin actiuni personale extrem de eficiente si insistente, felul in care a negociat fiecare componenta, nobletea cu care inconjura orice activitate a sa, sunt dezvaluite de corespondenta pe care a purtat-o ani de-a randul cu tanarul astronom Gh. Demetrescu, "ochii si urechile lui" de la Paris. Oriunde era trimis pentru a se informa, a verifica executiile pieselor, a verifica prin observatii componente importante (ex: obiectivele), Gh. Demetrescu raspundea directorului sau cu competenta si sinceritate.

Autorul conferintei a evidentiat rolul lui de creator de scoala de astronomie, viziunea pe care a avut-o in dezvoltarea cercetarilor ce au urmat, felul in care a integrat in curentele cercetarii europene astrometria din Romania. Prin pozitia stiintifica, sociala si politica pe care a avut-o, prin stilul de conducere din functia de director, N. Coculescu a stiut sa slujeasca astronomia cu seriozitate si cu cinste, de rezultatele activitatii sale ne bucuram cu totii si in prezent.

Nota redactorului: Domnul Petre Popescu este membru al C.N.R.A., Presedinte al acestui Comitet intre anii 2011 si 2015. Intreaga sa cariera s-a desfasurat in cadrul Institutului Astronomic al Academiei Romane.

 
 
C.N.R.A.

Comitetul National Roman de Astronomie

Despre noi
Întrebări frecvente

Ce este CNRA?

Contact

Tel: +40 21 3356892
Fax: +40 21 3373389
Email: cnra _at_ astro.ro