25 04 2024 | C.N.R.A.
 

România observat din România

În lunile aprilie și mai 2015, asteroidul (7986) România a fost unul din cei mai observați asteroizi, cu ocazia desfășurării campaniei de observații „România observat din România”.

Campania a fost prilejuită de poziționarea favorabilă a asteroidului față de Pământ și Soare. Asteroidul (7986) România s-a aflat la opozitie, ceea ce a însemnat ca s-a profitat de cele mai bune condiții de observație posibile până în anul 2025.

Cu această ocazie s-a mobilizat o echipă de astronomi (formatori), care din punct de vedere tehnic erau capabili să observe asteroidului, și s-au stabilit grupuri de elevi/profesori interesați să participe la efectuarea de observatii astronomice asupra asteroidului. Fiecare formator a făcut observații în prezența elevilor și profesorilor, aceștia participând direct sau online la sesiunile de observații.

În intervalul 11 aprilie – 29 mai s-au desfășurat 14 sesiuni de observații, opt de pe teritoriul României și șase de la observatoare astronomice de pe glob. Din țara noastră s-au făcut observații din Cluj Napoca, Bârlad, Vălenii de Munte, București, iar de pe glob din Hawaii, Noua Zeelandă, Insulele Canare și Franța.

În total observatorii noștri au însoțit asteroidul timp de 47 de zile, 4% din timpul în care acesta face o rotație în jurul Soarelui. Mai multe detalii despre campanie se pot gasi la pagina web a proiectului http://observer.astro.ro/roro

Cele mai multe observații au fost făcute pentru a se obține măsurători de poziție. O contributie importantă la obținerea măsuratorilor de poziție și-au adus formatorii și echipele de lucru de pe teritoriul României. Aceste observații au fost completate cu măsurători de parametri fizici și mineralogici obtinute cu telescoapele IRTF din Hawaii și INT din insulele Canare. În premieră, s-au obținut date spectrale în domeniul vizibil și infraroșu. Observațiile fotometrice au permis estimarea perioadei de rotație proprii a asteroidului.

Observațiile astronomice vor fi folosite pentru îmbunătățirea orbitei și completarea parametrilor fizici ai obiectului.

Autor: Adrian Sonka,

Echipa de formatori: Max Teodorescu, Cristian Danescu, Lucian Hudin, Radu Gherase, Ciprian Vantdevara, Elisabeta Petrescu, Marcel Popescu, Radu Cornea, Alin Nedelcu, Ovidiu Vaduvescu, Mirel Birlan

Acest proiect este desfășurat sub egida Institutului Astronomic al Academiei Române și a Comitetului Național Român de Astronomie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozițiile dintr-un reper baricentric ale Soarelui, Pământului și asteroidului (7986) România corespunzatoare perioadei campaniei de observatii. Dupa cum se remarcă din figura, asteroidul, Pământul și Soarele sunt cvasi-aliniate, iar Pământul se află între asteroid și Soare. Această geometrie a asteroidului în apropierea opozitiei favorizează observațiile astronomice deoarece distanța între observator și obiect este minimă.

 

 

Imagini de la sesiunea de observații din 27 aprilie 2015, din timpul observării asteroidului de langă București.

 
 
C.N.R.A.

Comitetul National Roman de Astronomie

Despre noi
Întrebări frecvente

Ce este CNRA?

Contact

Tel: +40 21 3356892
Fax: +40 21 3373389
Email: cnra _at_ astro.ro