Articole recente

Echinocțiul de primăvară în anul 2025

Echinocțiul de primăvară în anul 2025 se va produce pe 20 martie la ora 11h01m30,18s, Timp Legal Român.

Pământul descrie în spațiu o orbită, asimilată cu un cerc mare. Planul în care se află orbita Pământului se numește planul eclipticii. Văzut de pe Pământ, este echivalent să considerăm că Soarele descrie în spațiu aceeași orbită în jurul unui Pământ considerat fix.

Pe de altă parte, Pământul este înclinat în spațiu, astfel încât axa sa de rotație nu este perpendiculară pe planul orbitei sale, adică pe planul eclipticii. Totuși, axa sa de rotație este, prin definiție, perpendiculară pe planul definit de ecuator. Acest plan se numește planul ecuatorial ceresc. Cele două planuri – planul eclipticii și planul ecuatorial ceresc – sunt, așadar, înclinate unul față de celălalt.

Astfel, prin definiție, momentul echinocțiului este definit ca acel instant în care Soarele se află în punctul special determinat de intersecția acestor două planuri fundamentale. Cu alte cuvinte, în timpul echinocțiilor, Soarele se află în planul ecuatorului ceresc. Deoarece există un singur ecuator ceresc (cel care împarte Pământul în două și este perpendicular pe axa sa de rotație) și un singur Soare, momentele echinocțiilor sunt unice, indiferent de locul în care ne aflăm pe Pământ.

Definim datele echinocțiilor și solstițiilor, care sunt deci începuturile anotimpurilor astronomice, ca fiind momentele în care longitudinea planetocentrică aparentă a Soarelui (incluzând efectele aberației și mișcării polului) este un multiplu întreg de 90°.

In anul 2025 echinocțiul de primăvară se va produce pe data de 20 martie, la ora 9h01m30,18 in Timp Universal Coordonat. Pentru România acest moment este echivalent cu 20 martie 2025, ora 11h01m30,18s.. Echinocțiul de primăvară pentru țările din emisfera de nord a Pământului corespunde cu echinocțiul de toamnă din emisfera de sud.

Publicat în 18 Mar, 2025

Schemă generică a echinocțiului
Institutul Astronomic

Noutăți

Află mai multe

Calendar astronomic

Efemeride

Astrodata

Cercetări

Publicații

Cercetare

Cariere

Cariere în cercetare

Cariere