Articole recente

Neorocks - rezultate finale

NEOROCKS înseamnă Obiecte din Apropierea Pământului, Observații Rapide, Caracterizare și Răspunsuri Cheie.

NEOROCKS a reunit expertiza în efectuarea observațiilor astronomice ale micilor corpuri cerești și modelarea acestora pentru a determina proprietățile lor dinamice și fizice, cu abordarea pragmatică a apărării planetare, care urmărește să furnizeze bucle operaționale și sisteme de informare pentru protejarea cetățenilor și a infrastructurilor terestre împotriva unor posibile amenințări. Timp de peste trei ani, consorțiul european a colectat observații astronomice și a modelat dinamic și fizic suprafețele și proprietățile interne ale obiectelor din apropierea Pământului (NEO).

Unul dintre obiectivele NEOROCKS este caracterizarea cât mai multor asteroizi potențial periculoși (PHAs) în ceea ce privește culorile lor. NEO-urile au diametre mici și pot fi observate cu telescoape terestre în timpul întâlnirilor apropiate cu Pământul. Geometriile lor favorabile, uneori pentru perioade de doar câteva ore sau zile, trebuie exploatate pentru a efectua cât mai multe observații, astfel încât să se poată determina parametrii care vor ajuta în final la constrângerea masei, formei, compoziției suprafeței, rugozității suprafeței și structurii interne ale acestora.

Rezultatele finale ale bazei de date NEOROCKS privind culorile sunt compuse din 170 de obiecte care au fost observate timp de peste 63 de nopți între 2020 și 2023. Majoritatea acestor observații au fost realizate la Observatorul de la Haute Provence din Franța. Câteva observații au fost efectuate la Observatorul Pic du Midi (tot în Franța). Studiul a fost realizat utilizând patru filtre fotometrice broadband: B, V, R și I. Eșantionul conține, de asemenea, valori ale culorilor asteroidului (99942) Apophis, care va trece pe lângă Pământ pe 13 aprilie 2029.

Statisticile tipurilor taxonomice indică în mod clar un procent ridicat de asteroizi stâncoși bogați în silicați (taxon S-complex). Pentru obiectele cu diametre mai mici de 500 m, aproximativ 59% dintre ele sunt asteroizi de tip S. Acest procent mare se datorează în principal unui bias indus de reflectivitatea suprafeței obiectelor (asteroizii de tip S sunt mai reflectivi decât cei de tip C).

Caracterul haotic al obiectelor din baza de date NEOROCKS a fost determinat folosind timpul Lyapunov al fiecărui obiect. Statisticile arată că timpul mediu Lyapunov nu depășește 100 de ani.

Mai multe obiecte din baza de date NEOROCKS au orbite similare cu cele ale meteoroizilor asociați cu ploi de meteori. Printre acestea, asteroidul 2011 OL51 a fost validat de două metrici utilizate pentru această investigație și ar putea fi unul dintre corpurile părinte ale ploii de meteori OCC.

Pentru mai multe informații despre acest subiect, urmați linkul de mai jos:
Birlan M., Barucci, M.A.,…, Sonka A.,…, Nedelcu A., …, Anghel S., et al - NEOROCKS color survey: Final results, Astronomy & Astrophysics, Volume 689, id.A334, 2024, https://www.aanda.org/articles/aa/pdf/2024/09/aa50495-24.pdf

Publicat în 01 Nov, 2024

Distribuția claselor taxonomice obținute pentru toate obiectele datelor de culoare ale sondajului NEOROCKS.
Institutul Astronomic

Noutăți

Află mai multe

Calendar astronomic

Efemeride

Astrodata

Cercetări

Publicații

Cercetare

Cariere

Cariere în cercetare

Cariere