Articole recente

Institutul Astronomic dezvăluie misterele științelor spațiale la Centrul Cultural Francez

Marți, 11 februarie 2025, Institutul Astronomic al Academiei Române (AIRA) a participat la evenimentul „În inima științelor”, organizat la Institutul Francez din România, marcând Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor în Știință. Evenimentul a reunit elevi de la diverse licee, oferindu-le oportunitatea de a explora lumea fascinantă a cercetării științifice.

Standul Institutului Astronomic la acest eveniment a inclus roll-up-uri informative ce prezentau istoria cercetării astronomice din România și o parte dintre echipamentele sale tehnologice utilizate în trecut. Discuția despre corpurile cerești mici din Sistemul Solar a oferit elevilor și celorlalți vizitatori prilejul de a urmări la microscop un fragment de meteorit real, descoperit în Africa, cu o vechime de miliarde de ani. Acest obiect spațial autentic a deschis calea pentru o explorare mai detaliată a asteroizilor, cometelor și planetelor pitice, printr-o serie de modele 3D printate cu mare precizie.

Un punct de atracție al standului Institutului Astronomic a fost luneta Bardou din 1893, un instrument folosit pentru observațiile solare atât la Observatorul Astronomic din București cât și la precursorul său instituțional din veacul al XIX-lea, Institutul Meteorologic al României. Acest vechi instrument de fabricație franceză le-a oferit vizitatorilor ocazia de a descoperi contribuțiile de lungă durată ale României în domeniul astronomiei.

Echipa educațională a Institutului Astronomic a evidențiat, de asemenea, rolul activ al României în supravegherea spațiului cosmic. Discuțiile s-au extins asupra capacităților naționale de monitorizare a obiectelor cerești prin intermediul rețelei MOROI (Meteorites Orbits Reconstruction by Optical Imaging). Acest sistem îmbunătățește supravegherea meteorilor și bolizilor, utilizând tehnici avansate de învățare automată pentru a filtra și analiza evenimentele cerești.

Prin această prezentare interactivă, Institutul Astronomic a inspirat tinerii să privească dincolo de Pământ și să ia în considerare cariere în domeniul științei și tehnologiei. Institutul Astronomic rămâne dedicat promovării interesului public pentru educație prin știință și astronomie, și se asigură că următoarea generație va continua să exploreze misterele vaste ale Universului.

Publicat în 13 Feb, 2025

Echipa educațională a Institutului Astronomic discută cu vizitatorii despre raportarea dinamică a diferitelor corpuri cerești precum meteorii, asteroizii și cometele față de planeta noastră.
Institutul Astronomic

Noutăți

Află mai multe

Calendar astronomic

Efemeride

Astrodata

Cercetări

Publicații

Cercetare

Cariere

Cariere în cercetare

Cariere