Dr. Simon Anghel, astronom la Observatorul de la Paris și Institutul Astronomic al Academiei Române, face parte dintr-o echipă de cercetători care a investigat de ce meteoriții găsiți pe Terra conțin mult mai puțină apă decât probele pure aduse de misiunile spațiale de pe asteroizi precum Bennu și Ryugu. Astfel de asteroizi sunt considerați surse importante de apă pentru Pământul timpuriu.
Deși observațiile astronomice indică faptul că majoritatea asteroizilor din apropierea Pământului sunt de acest tip, mai puțin de 4% dintre meteoriții descoperiți pe Terra sunt condrite carbonice. Pentru o lungă perioadă de timp, s-a presupus că atmosfera Pământului acționează ca un filtru, distrugând aceste roci mai fragile în timpul intrării lor incandescente, sub formă de bolid. Însă, cercetarea condusă de Dr. Patrick M. Shober (NASA, Observatorul de la Paris), folosind date de la rețele de observare a bolizilor (incluzând rețeaua MOROI, care acoperă România), sugerează altceva.
Studiul publicat în Nature Astronomy arată că stresul termic din spațiu este principalul motiv. Când acești asteroizi orbitează aproape de Soare, fluctuațiile mari de temperatură îi fac să crape și să se fragmenteze înainte de a ajunge în atmosfera noastră. Astfel, doar fragmentele mai rezistente, și adesea mai 'uscate', supraviețuiesc călătoriei cosmice și traversării atmosferice pentru a deveni meteoriți. Această selecție naturală din spațiu explică discrepanța observată.
Articolul întreg se poate găsi aici: Nature Astronomy
Publicat în 16 Apr, 2025