Institutul Astronomic al Academiei Române a participat la două dintre cele mai importante evenimente dedicate științei și popularizării astronomiei din România: SpaceFEST 2025, desfășurat între 9 și 11 mai în campusul Universității Politehnica din București, și ASTROFEST 2025, organizat pe 24 mai în Parcul Crângași. Echipa noastră educațională a adus în mijlocul publicului un stand interactiv, dedicat explorării Universului și dialogului între cercetători și vizitatori de toate vârstele.
Una dintre atracțiile principale a fost camera all-sky MOROI, parte a rețelei naționale de detecție optică a meteoriților – Meteorites Orbits Reconstruction by Optical Imaging. Este o tehnologie avansată care urmărește cerul Patriei în întregime, în fiecare noapte, pentru studierea urmelor lăsate de bolizii ce pătrund în atmosfera Pământului și diferențierea acestora de alte categorii de obiecte. Atenția vizitatorilor a fost captivată de felul în care MOROI nu doar vede cerul României, ci îl și înțelege din ce în ce mai bine, grație algoritmilor de inteligență artificială pe care îi rulăm în centrul nostru științific. Prezentarea acestei platforme ne-a oferit prilejul de a glumi cu cei care ne-au întrebat dacă MOROI „vânează” spirite pe cer – așa cum numele său ar sugera în tradiția populară românească – explicând că acest moroi este unul prietenos, care lucrează pentru România prin știință.
La standul Institutului Astronomic, publicul a putut admira și o machetă a telescopului spațial Hubble, un excelent prilej pentru a discuta despre telescop ca instrument al cunoașterii astronomice. Un moment cu adevărat special a fost oferit de posibilitatea de a observa la microscop un fragment autentic din meteoritul Northwest Africa 869, o mostră de rocă extraterestră care provine dintr-un corp ceresc format în urmă cu miliarde de ani, considerat un adevărat „laborator geologic primordial”, deoarece păstrează în structura sa mineralogică indicii despre formarea Sistemului Solar. Sub obiectivul lupei binoculare, vizitatorii au putut descoperi detalii fascinante ale texturii acestui vestigiu cosmic, prilej de a discuta despre cum se analizează astfel de fragmente în laboratoare de specialitate.
Standul IAAR a fost completat de o serie de publicații, broșuri și materiale informative despre activitatea Institutului, și a fost cadrul a numeroase discuții directe cu copii, adolescenți, părinți și cadre didactice, despre știință și Univers.
Publicat în 29 May, 2025