.:Vizite:.

  • Institutul Astronomic al Academiei Române este o instituţie de cercetare modernă şi dinamică, care utilizează un ansamblu de clădiri şi echipamente specializate din cadrul observatoarelor astronomice din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara. Accesul publicului în cadrul institutului este, ca în cazul oricărui institut de cercetare ştiinţifică din România, reglementat de legislaţia în vigoare privind instituţiile de cercetare din ţara noastră. Institutul Astronomic este interesat ca acest patrimoniu deosebit care reprezintă o realizare şi un bun al întregii naţiuni române, să fie utilizat şi valorificat şi din punct de vedere cultural şi educaţional, să fie cunoscut şi apreciat în societate. În acest sens, Institutul Astronomic primeşte sute de vizitatori în fiecare an, de la grupuri de elevi la publicul de toate vârstele.

  • Întrucât obiectul principal de activitate al observatoarelor astronomice care compun Institutul Astronomic al Academiei Române este cercetarea ştiinţifică de vârf, activitatea educativă depinde de disponibilitatea personalului angajat şi a infrastructrurii ştiinţifice pentru a putea primi vizitatori.

  • Observatorul Astronomic din Bucureşti se află într-o zonă pritorească a Bucureştiului, fiind localizat chiar lângă Parcul Carol, în imediata vecinătate a Memorialului Eroilor Neamului, unde se află Mormântul Eroului Necunoscut. Aici, o flacără veşnică arde ca simbol al recunoştinţei poporului român şi a noilor generaţii, pentru curajul şi jertfa de sânge a tuturor eroilor neamului nostru.

  • Observatorul din Bucureşti se află într-un parc propriu de aproximativ 3 hectare în care se găsesc mai multe obiective ştiinţifice şi culturale: Pavilionul Principal al Observatorului (în cadrul căruia se află şi expoziţia permanentă din Sala Meridian şi impresionantul astrograf din Cupola Ecuatorială), Planetariul, Casa Bosianu, Clădirea Soare, Cupola Soare, Clădirea Telescop, Mica Sala Meridian şi Clădirea Astrolab.

  • Vizitarea de către public a acestui patrimoniu se poate face doar în grupuri organizate de minim 15 persoane/gurp, prin programare prealabilă la adresa astro@astro.ro, cu respectarea prevederilor legislaţiei statului român privind accesul în instituţiile de cercetare. Persoanele care nu fac parte dintr-un grup dar își exprimă dorința de a vizita parcul științific al IAAR, vor fi trecute pe o listă de așteptare iar când un nou grup se va forma, vor fi contactate pentru a stabili data și intervalul orar al vizitei. Observatorul din Bucureşti organizează în fiecare an evenimente culturale precum Ziua Porţilor Deschise, când accesul vizitatorilor este şi mai amplu, conform structurii organizatorice a fiecărui eveniment.


  • Impresionata lunetă Prin-Merz (Astrograf) atrage ca un magnet privirile tuturor vizitatorilor
    Grup de astronomi amatori în timpul vizitării Cupolei Ecuatoriale
    Activitate educaţională în Sala Planetariu realizată de prof. Daniel Berteşteanu (Bucharest Astroclub)
    Grup de elevi în timpul vizitării Sălii Meridian. Ghid - Sorin Marin (IAAR)
    Institutul Astronomic

    Noutăți

    Află mai multe

    Calendar astronomic

    Efemeride

    Astrodata

    Cercetări

    Publicații

    Cercetare

    Cariere

    Cariere în cercetare

    Cariere