Biblioteca Institutului Astronomic al Academiei Române funcţionează în Casa Bosianu şi este cea mai mare bibliotecă specializată de astronomie din România. În prezent, biblioteca deţine un fond de documente de peste 11.000 de cărţi, reviste şi atlase.
Documentele bibliotecii pot fi consultate la sala de lectură de către persoanele interesate şi se pot face fotocopii cu respectarea prevederilor legale privind drepturile de autor. Pentru a facilita identificarea titlurilor publicaţiilor din fondul bibliotecii institutului, a fost conceput catalogul online.
Cele mai vechi cărţi din bibliotecă datează de la sfârşitul veacului al XVIII-lea. Biblioteca deţine aproape 200 de volume din secolul al XIX-lea printre care se află cărţi şi cursuri de astronomie, cosmologie, mecanică cerească, manuale de fotografie, cursuri de matematică. În bibliotecă există peste 400 de volume din prima parte a secolului al XX-lea, care acoperă domenii precum: astronomie generală, mecanică cerească, cosmologie, teoria relativităţii, observaţii astronomice. În fondul de carte al bibliotecii se află şi 400 de cataloage şi atlase începând cu ultimele decenii ale secolului al XIX-lea şi până în prezent şi peste 200 de dicţionare şi enciclopedii. Există, de asemenea, aproximativ 5000 de volume periodice româneşti şi străine.
Istoria constituirii fondului de documente al bibliotecii începe încă din veacul al XIX-lea cu activitatea şi publicaţiile realizate sub egida Institutului Meteorologic din România condus de Ştefan Hepites şi cu donaţiile primite de-a lungul timpului. În acea perioadă, în Casa Bosianu funcţiona direcţia acestui institut. Ulterior, casa a fost locuită de Nicolae Coculescu, fostul director al Institutului Astronomic şi Meteorologic, până la începutul perioadei postbelice. În aceeaşi casă, s-au ţinut ani de zile cursurile de astronomie ale secţiei de specialiate a Facultăţii de matematică din Bucureşti şi reuniunile Comitetului Naţional de Astronomie, rămânând să funcţioneze ca sediu al bibliotecii până în prezent.
În 1992, au început lucrările de restaurare a Casei Bosianu, realizate de către Institutul Astronomic al Academiei Române, prin finanţarea Academiei Române şi sub supravegherea Direcţiei monumentelor, ansamblurilor şi siturilor istorice, sub coordonarea prof. arh. Peter Derer. Lucrările au fost încredinţate unei echipe conduse de ing. Radu Popescu, din care au făcut parte arh. Octav Dimitriu şi arh. Viorica Gheorghiu.
Constantin Bosianu (1815-1882) Prim-ministru, primar al Bucureştiului, jurist eminent şi militant pentru unificarea şi crearea României moderne
Casa Bosianu, construită la jumătatea secolului al XIX-lea este în prezent biblkioteca Institutului Astronomic al Academiei Române