Al Nouălea Congres al Matematicienilor Români - CRM9
Modelare în Astronomie (29 iunie - 3 iulie 2019)Această sesiune abordează evoluțiile recente în domeniul modelării astronomice, de la populația de obiecte din apropierea Pământului până la structura la scară largă a galaxiilor. Prezentările se vor concentra pe cele mai noi rezultate în modelarea proceselor fizice implicate în științele planetare, inclusiv fenomenele eruptive solare și interacțiunile complexe dintre vântul solar și magnetosfera terestră. Printre subiectele acestei sesiuni speciale se numără și riscurile evaluate în cadrul programului ESA de Conștientizare a Situației Spațiale - Obiecte din apropierea Pământului, Meteo Spațial și Supraveghere și Urmărire Spațială. În domeniul mecanicii cerești, sunt abordate noi tipuri de potențiale din perspectiva fluxului global și a stabilității orbitelor.
Yael Naze va susține prezentarea „Astronomia Anticilor. De la Stonehenge la Piramidele Mayașe” pe 4 iunie 2019, în Aula Bibliotecii Academiei Române „Ion Heliade Rădulescu”. Dr. Yael Naze, astrofizician la Universitatea din Liège, Belgia, va explica astronomia din perspectiva evoluției sale în timp, adresându-se unui public larg, de la elevi de liceu până la cercetători.
Pe 31 mai 2019, Institutul Astronomic al Academiei Române a organizat, sub auspiciile EGU, împreună cu Institutul de Geodinamică „Sabba S. Ștefănescu” al Academiei Române, evenimentul „Ziua Geoștiințelor”. Acesta a avut loc în Aula Academiei Române, în prezența a peste 150 de persoane. Audiența a fost formată din cercetători, profesori universitari, doctoranzi, studenți la masterat, studenți și elevi de liceu. Toți aceștia activează și studiază în domeniile științelor Pământului, planetare și spațiale, precum și în domenii conexe.
Evenimentul și-a propus să conecteze cercetătorii români din întreaga lume cu viitorii cercetători și studenți din domeniile legate de Geoștiințe.
Dezvoltări recente în Astronomie, Astrofizică, Spațiu și Științe Planetare - ZAC 2019
În cadrul Zilelor Academice 2019, conferința internațională „Dezvoltări recente în Astronomie, Astrofizică, Spațiu și Științe Planetare” va fi organizată între 27 - 29 mai 2019, la Observatorul din Cluj, de către Institutul Astronomic al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca - Observatorul Astronomic, Comitetul Național Român de Astronomie și Universitatea Babeș-Bolyai. Adresele de e-mail pentru înscriere și trimiterea rezumatelor (titlul prezentării/posterului, un scurt rezumat) sunt apop (at) academia-cj.ro și vladturcu(at)yahoo.com. Termenul limită pentru înscriere este 10 mai 2019.
Conferința Internațională de Astronomie și Științe Spațiale „Studiul Sistemului Solar de la sol până la observații in-situ” (București, 24-25 septembrie 2018)
Conferința a oferit o perspectivă asupra activităților științifice din domeniul Astronomiei și Astrofizicii Sistemului Solar, punând accent pe proiectele aflate în desfășurare și tendințele actuale ale științei. Subiectele întâlnirii au abordat proiectele curente și emergente, fie pentru observații terestre (telescop, detectoare), fie pentru misiuni spațiale (nano-sateliți, teste și integrarea componentelor pe nave spațiale). Oamenii de știință prezenți la conferință au discutat, de asemenea, despre misiunile Gaia și Proba 3, proiectele de nano-sateliți, campaniile de observații și activitățile rețelelor de cercetare.
Perspective în Astronomie, Astrofizică, Spațiu și Științe Planetare - ZAC 2018
Institutul Astronomic al Academiei Române, Universitatea Babeș-Bolyai și Agenția Spațială Română organizează o conferință internațională între 17 - 19 mai, cu tema „Perspective în Astronomie, Astrofizică, Spațiu și Științe Planetare”. Adresele de e-mail pentru înscriere și trimiterea rezumatelor (titlul prezentării/posterului, un scurt rezumat) sunt apop (at) academia-cj.ro și vladturcu(at)yahoo.com. Termenul limită pentru înscriere este 7 mai 2018.