Pe 20 iunie 2024, cu ocazia evenimentului „Asteroid Day - Ziua Porților Deschise”, un public numeros a putut vizita incinta Observatorului Astronomic din București, din cadrul Institutului Astronomic al Academiei Române.
Ca în fiecare an, Institutul Astronomic a oferit publicului larg pasionat de astronomie și știință posibilitatea de a participa la un circuit de vizitare care a inclus: Sala Meridian, Cupola Ecuatorială, Holul Planetariu, Sala Planetariu și parcul științific al Institutului.
În Sala Meridian, prezentările au fost ținute de Octavian Bădescu și Sorin Marin și au sintetizat principalele direcții de cercetare științifică din domeniile astronomiei și astrofizicii, în corelație cu funcționalitățile specifice ale instrumentelor științifice expuse în sală și rolul lor în istoria astronomiei din Patria noastră.
Grupurile de persoane de toate vârstele au intrat apoi în Cupola Ecuatorială, unde prezentările cu suport PowerPoint făcute de Dan Pricopi și Ruxandra Toma au ilustrat activitatea științifică de astrofotografiere realizată de astronomii români de la București, cu luneta astrograf Prin-Merz, timp de aproape 100 de ani.
Aflat între cele două foste săli de cercetare științifică, Holul Principal al Pavilionului Principal a găzduit o spectaculoasă expoziția astrofoto a Societății Astronomice Române de Meteori (SARM), coordonată de neobositul Valentin Grigore.
În continuarea acestei expoziții, Holul Planetariu a găzduit amplul proiect de machetare a unor vehicule spațiale realizat de Cristian Lazăr. În aceeași incintă, Adrian Popescu a utilizat suportul multimedia al terminalelor touch screen de mari dimensiuni și ochelarii 3D pentru a prezenta unele dintre caracteristicile fizico-dinamice ale Soarelui, steaua de lângă noi.
Pe durata întregului eveniment, în Sala Planetariu au ținut prezentări de popularizare a astronomiei: Ruxandra Toma, Cristian Omăt, Simon Anghel, Adrian Șonka, Diana Constantin și Valentin Grigore.
Circuitul de vizitare a continuat apoi în parcul științific al Institutului Astronomic, unde Octavian Blagoi și Liliana Dumitru au oferit o multitudine de explicații și au îndrumat publicul pentru a privi Soarele prin lunete și telescoape dotate cu filtre profesionale. De asemenea, inimoasa echipă de voluntari ai Space Club din cadrul Ministerului Apărării Naționale, coordonată de Andra Stoica, împreună cu Georgian Tudor, Diana Chiriță și Adrian Neaga au organizat workshopuri tematice cu profil de astronomie.
Published on: Jul 03, 2024