Latest news

Trecerea la ora de vară în România

Pe 31 martie 2024, România trece la ora de vară iar ceasurile vor fi date înainte cu o oră, ceea ce înseamnă că ora României va fi cu 3 ore în avans față de Timpul Universal (GMT). Astfel, ora 3:00 devine ora 4:00, o schimbare care survine după trecerea la ora de iarnă de toamna trecută.

După echinocțiul de primăvară, ce a avut loc pe 20 martie 2024, când ziua este egală cu noaptea, ziua devine acum din ce în ce mai lungă iar noaptea mai scurtă. Prin adoptarea sistemului de oră de iarnă - oră de vară, programul de activitate al oamenilor poate beneficia mai mult timp de lumina naturală - un element important de natură să faciliteze activitățile socio-economice. Astfel, se realizează o importantă economie de curent electric necesar iluminatului artificial și, implicit, o poluare mai redusă pentru a-l produce; unele activități economice precum comerțul și serviciile se desfășoară mai eficient ca urmare a luminii naturale; incidentele rutiere sunt mai puține; se constată valori mai scăzute ale ratei infracționalității.

În ultimii ani, la nivelul autorităților Uniunii Europene a existat o dezbatere privind renunțarea la sistemul de oră de iarnă și oră de vară, dar până la momentul actual, Parlamentul României a respins această inițiativă.

Published on: Mar 27, 2024

În noaptea de 30-31 martie 2024, România trece la ora de vară iar ora 3:00 devine ora 4:00
News

Latest news from A.I.R.A.

Read more

Astronomical data

Ephemerides

Astrodata

Research

Our latest publications

Research

Careers

Join us for a career in astronomy.

Join us