Latest news

Ocultația Venus-Lună observată de Institutul Astronomic al Academiei Române

În data de 9 noiembrie 2023, ora 12:18 (ora României), a avut loc o ocultație a planetei Venus de către Lună. Fenomenul a avut câteva particularități:

1. A avut loc în timpul zilei, astfel încât conditiile de observare / fotografiere nu au fost cele mai bune. Datorită luminii diurne, contrastul Lunii, aflată în ultimul pătrar pe cerul zilei, a fost destul de scăzut.

2. Luminozitatea planetei Venus a fost mai intensă decât cea a Lunii, ceea ce a facut ca Venus să fie extrem de strălucitor în camera astrofoto comparativ cu suprafața alăturată a Lunii. A fost nevoie ca timpul de expunere al camerei să fie redus la 0.003 secunde ca să se poată obține o imagine a planetei Venus care să nu fie super-saturată, și Luna să fie, totuși, vizibilă în filmare.

3. Din locul din care s-au efectuat observațiile (Cupola Solară a Observatorului București al Institutului Astronomic al Academiei Române), s-au observat cu relativă ușurința intrarea discului planetei Venus în spatele Lunii, însă ieșirea din spatele Lunii nu a mai fost observată întrucât Luna a coborât destul de mult și s-a „ascuns” după ramurile unor copaci din parc.

Observațiile au fost făcute folosind luneta Zeiss de 120 mm F/15, camera ATIK 460 MM, softul de achiziție și preprocesare - MaximDL.

Expunerile au avut 0.003 secunde, iar pentru calibrare am folosit bias și flat făcut pe fondul cerului. Distanta între expuneri a fost de circa 17 secunde la începutul filmului și de 7 secunde către sfârșit, când s-a încercat prinderea ingress-ului cât mai în detaliu.

Link-uri download:
Fișier .gif cu ocultația Venus-Lună, exp. 0.003 s. (© AIRA, 2023)

Imagine de înaltă rezoluție cu ocultația Venus-Lună (© AIRA, 2023)

Published on: Nov 13, 2023

Venus-Moon occultation (AIRA, 2023). Credit: Cristian Dănescu
News

Latest news from A.I.R.A.

Read more

Astronomical data

Ephemerides

Astrodata

Research

Our latest publications

Research

Careers

Join us for a career in astronomy.

Join us