Latest news

Astronomia își dezvăluie tainele pentru copiii cu dizabilități de vedere

Pe 4 decembrie 2023, la sediul Institutului Astronomic al Academiei Române din București, a avut loc o activitate educațională dedicată copiilor cu dizabilități de vedere. Evenimentul a fost organizat de Institutul Astronomic alături de clubul de astronomie „Space Club” al Agenției Spațiale și de Radiocomunicații a Armatei Române, și a beneficiat de susținerea cadrelor militare și a logisticii lor. La eveniment a luat parte ca invitat special, Maior Emily Trop, din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

„Emoție” și „bucurie”, sunt cuvintele care pot descrie cel mai bine întâlnirea cu astronomia a copiilor cu dizabilități de vedere, prin intermediul paginilor 2D termoformate, a numeroaselor print-uri 3D de mini-bolte cerești și constelații dispuse în relief pe aceste modele, și a planetariilor mecanice miniaturale ce au oferit suport tactil. În plus, pe durata evenimentului, planetele Sistemului nostru Solar s-au aliniat „miraculos” pe o sfoară purtată prin spațiul educațional al Institutului Astronomic al Academiei Române și studiată centimetru cu centimetru de mânuțele curioase ale celor mici. Print-urile 3D reduse la scară ale unor asteroizi, rezultat al accesării scanărilor 3D exacte ale acestor corpuri cerești, au îmbogățit instrumentarul educațional al activității. Primiți cu multă căldură de extraordinar de sufletiștii coordonatori ai evenimentului - Dipl. Ing. Andra Stoica, Diana Chiriță și Col. Georgian Tudor, zecile de participanți au avut șansa de a intra, pe rând, în interiorul planetariului pentru nevăzători aflat în cadrul spațiiilor educaționale ale Institutului Astronomic – o semi-sferă cu dispunere tactilă corespunzătoare in interior a reprezentării unora dintre principalele constelații.

De-a lungul întregului eveniment, personalul Armatei Române din componența „Space Club” – Slt. Bogdan Daniliuc, Maistru militar Alexandra Bogoiu, Sg. Sergiu Zîrnovean și Asp. Cătălina Pop, precum și inimoșii voluntari Corina și Suzana Păcală, Adrian Neaga, Cosmin Șulea și Petrișor Munteanu, au oferit oră de oră, o multitudine de informații primite cu interes de cei mici.

Echipa de pedagogi din cadrul evenimentului a fost întărită de reprezentantul Institutului Astronomic al Academiei Române, Sorin Marin.

Mesajul și, totodată, promisiunea organizatorilor acestui eveniment este că, ne vom dedica munca și energia, pentru ca în Patria noastră Mamă, România, oricine să poată atinge stelele.

Published on: Dec 08, 2023

Activitate educațională pentru persoane cu dizabilități de vedere (© Institutul Astronomic, 2023)
News

Latest news from A.I.R.A.

Read more

Astronomical data

Ephemerides

Astrodata

Research

Our latest publications

Research

Careers

Join us for a career in astronomy.

Join us