Latest news

James Webb Observations from Bucharest

Telescopul spațial James Webb este un proiect al Agenției Spațiale a Statelor Unite ale Americii (NASA) al cărui cost de fabricație si lansare s-a apropiat de suma de 10 miliarde de dolari. Telescopul va scruta Universul în domeniul lungimilor de undă din infrarosu apropiat si mediu (0,6-26 microni). El are un diametru de 6,5 metri.

Lansarea lui s-a facut pe 25 decembrie la ora 14h20 timp legal român, de la baza de lansare din Guyana franceză, cu ajutorul rachetei europene Ariane 5. In proiectul James Webb a fost implicată si Agenția Spațială Europeană (ESA). Agenția Spațială Română (RoSA) este membru al ESA.

În seara de 25 decembrie 2021, la numai 6 ore după lansare, Telescopul Spațial James Webb a fost observat de la Institutul Astronomic al Academiei Române. În momentul observațiilor telescopul să afla la 95.000 de kilometri de Pământ.

Observațiile au fost făcute cu un telescop de 0.5 metri în diametru al Institutului Astronomic al Academiei Române, situat în București. Animația ce însoțeste acest text prezintă telescopul James Webb în drumul său către punctul Lagrange L2 al Terrei. In imagine se vede si treapta a doua a rachetei cu care s-a lansat telescopul.

Published on: Dec 26, 2021

Animation of images showing the James Webb telescope and the second stage of its Ariane 5 launch rocket.
News

Latest news from A.I.R.A.

Read more

Astronomical data

Ephemerides

Astrodata

Research

Our latest publications

Research

Careers

Join us for a career in astronomy.

Join us