Latest news

Eclipsa parțială de Soare observată de la Sediul Central al Academiei Române

Marți, 25 octombrie 2022, Institutul Astronomic a participat la organizarea unei sesiuni ghidate de observații astronomice ale eclipsei parțiale de Soare, vizibilă și din România. Evenimentul a avut loc la Sediul Central al Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125, în intervalul orar 12-15, Timp Legal Român. Organizarea a fost asigurată de Academia Română, prin Institutul Astronomic al Academiei Române, în parteneriat cu Astroclubul București.

Observațiile au fost făcute cu instrumente astronomice dotate cu filtre solare – un telescop Newton-Dobson de 200 mm diametru și o lunetă de 80 mm, precum și cu ochelari speciali pentru eclipsă. Orientarea vizitatorilor s-a realizat de către personalul științific al Institutului Astronomic al Academiei Române, în colaborare cu entuziaștii astronomi amatori ai Astroclubului București.

Explicații și îndrumări au fost oferite de Magda Stavinschi - cercetător onorific al Institutului Astronomic al Academiei Române, Mirel Bîrlan - Directorul Institutului Astronomic al Academiei Romane, Dan Alin Nedelcu, Diana Ionescu, Mădălina Trelia și Sorin Marin - personal de specialitate din cadrul aceluiași institut, dar și de Marian Naiman, Cristian Suciu, Victor Vasile și Melania Boicescu de la Astroclubul București.

La eveniment au participat personalul din structura centrală a Academiei Române precum și numeroși pasionați de astronomie și știință din rândurile publicului general.

Published on: Oct 27, 2022

Academia Română, Sediul Central. Observarea eclipsei parțiale de Soare, 25 octombrie 2022. Foto credit: Amalia Alexandru
News

Latest news from A.I.R.A.

Read more

Astronomical data

Ephemerides

Astrodata

Research

Our latest publications

Research

Careers

Join us for a career in astronomy.

Join us