La data de 13 noiembrie 2024, la Filiala din Cluj-Napoca a Academiei Române, a avut loc o masă rotundă dedicată dinamicii multidisciplinare corelată progreselor din domeniul astronomiei. Evenimentul a oferit un prilej de reflecție asupra evoluțiilor contemporane din acest domeniu, comparabile cu marile descoperiri geografice din secolele XV-XVI.
La această consfătuire au fost puse în dezbatere aspecte legate de integrarea în sistemul de învățământ românesc a noilor descoperiri științifice, dezvoltarea infrastructurii de cercetare din România și a resursei umane specializate în domeniul astronomiei. Discuțiile au fost axate pe întrebări-cheie legate de capacitatea instituțiilor românești de cercetare și învățământ de a se adapta acestui val uriaș de informații și schimbărilor pe care le implică. Printre întrebările la care s-a căutat un răspuns s-au aflat următoarele:
- Cum fac față instituțiile de cercetare și învățământ românești acestui flux uriaș de informații, precum și schimbărilor de paradigmă care se vor produce?
- Care este capacitatea de introducere a Noului în programele de învățământ?
- Care este capacitatea de compatibilizare a infrastructurii de cercetare românești cu cea mondială?
- Cât de departe suntem de realizarea unei mase critice de cercetători în astronomie pentru a face față provocărilor timpului nostru?
La eveniment au participat astronomi de la Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca și Observatorul Astronomic din București - ambele din cadrul Institutului Astronomic al Academiei Române, alături de specialiști din domenii conexe precum matematică, fizică, filosofie, informatică și din alte arii culturale.
Published on: Nov 15, 2024