Institutul Astronomic al Academiei Române a participat în ultimele luni la activitățile educaționale naționale „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”, iar în zilele de 17-18 mai, la ediția din acest an a târgului de știință și tehnologii spațiale Astrofest.
În spațiile culturale din București ale Institutului Astronomic - Sala Meridian, Cupola Ecuatorială, Holul Pavilionului Principal, Holul Planetariu și Cupola Soare, precum și în rondul din proximitatea Vilei Bosianu, peste 1500 de copii și adulți au avut posibilitatea de a interacționa cu moștenirea culturală a astronomiei românești, dar și cu istoria locului, care și-a adus o contribuție importantă la istoria națională.
La Astrofest 2024, standul Institutului s-a bucurat de o mare popularitate fiind vizitat de mii de participanți. În acest an, tema prevalentă a standului au fost asteroizii - corpuri cerești studiate de nucleul dedicat de cercetători ai Institutului Astronomic al Academiei Române. Standul a expus 4 fragmente de meteorit de aprox 4-5 kg. fiecare, recuperați din nord-vestul Africii. Prin lupă binoculară, s-a studiat de către cei mari și mici, misteriosul fragment de meteorit North West Africa 869, precum și o secțiune de material meteoritic cu un mozaic de metale topite, oxizi și spectaculoase structuri cristaline, prilej de a prezenta fenomene și legități ale acestui domeniu distinct al astronomiei.
Oferta de tipărituri de popularizare și machetarea prezentată publicului au întregit experiența cunoașterii la standul Institutului Astronomic.
În partea a doua a zilei de sâmbătă, 18 mai, când cerul s-a eliberat de nori, în fața standului Institutului Astronomic al Academiei Române de la Astrofest 2024, publicul a putut observa Soarele prin lunetă dotată cu filtru profesional iar mai pe seară, Luna.
Published on: May 22, 2024