Latest news

Educație prin știință la Institutul Astronomic al Academiei Române

În primăvara și vara acestui an, Institutul Astronomic al Academiei Române a participat la activitățile educaționale de nivel național „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”, iar în continuarea acestora, la data de 30.06.2023, a fost organizată o nouă ediție a evenimentului cultural „Asteroid Day - Ziua Porților Deschise”.

Miile de vizitatori de toate vârstele care ne-au trecut pragul cu această ocazie, au avut posibilitatea de a vedea interiorul fostelor spații de cercetare științifică ale IAAR - Sala Meridian și Cupola Ecuatorială, unde, în prezent, se află în conservare de tip muzeal, echipamente științifice emblematice ale astronomiei românești, unele vechi de peste 100 de ani - de la instrumentar optic pentru observații directe, fotografice până la tehnică de calcul și etaloane de înregistrare și păstrare a informației de timp.

Participanții au putut vizita la exterior restul parcului științific al IAAR format din clădiri-instrument și cultural-administrative precum Cupola Soare, Clădirea Telescop, Casa Soare și Vila Bosianu. În zilele în care au fost condiții meteo favorabile, publicul a putut observa Soarele prin echipamente științifice specializate, dotate cu diferite tipuri de filtre profesionale. Expertiza umană în domeniul cercetării științifice și popularizării astronomiei, a fost dublată de harnicul rover educațional V.A.S.I.L.E., construit la Institutul Astronomic, care a explorat împreună cu mulțimea micilor astronomi amatori, Holul Sălii Planetariu.

Voluntarii pasionați ai colectivului Astroclub Junior, din partea Astroclubului București, s-au aflat și de această dată alături de echipa educațională a Institutului Astronomic.

În cadrul acestor evenimente, infrastructura audio-video a Institutului Astronomic a funcționat fără oprire în cadrul prezentărilor din Sala Planetariu, Holul Planetariu și Cupola Ecuatorială, prin proiecții simultane 2D, vizualizări 3D, alături de componentele de modelare, machetare și modelism.

Published on: Jul 04, 2023

Activități educaționale la Institutul Astronomic al Academiei Române
News

Latest news from A.I.R.A.

Read more

Astronomical data

Ephemerides

Astrodata

Research

Our latest publications

Research

Careers

Join us for a career in astronomy.

Join us