În primăvara și vara acestui an, Institutul Astronomic al Academiei Române a participat la activitățile educaționale de nivel național „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”, iar în continuarea acestora, la data de 30.06.2023, a fost organizată o nouă ediție a evenimentului cultural „Asteroid Day - Ziua Porților Deschise”.
Miile de vizitatori de toate vârstele care ne-au trecut pragul cu această ocazie, au avut posibilitatea de a vedea interiorul fostelor spații de cercetare științifică ale IAAR - Sala Meridian și Cupola Ecuatorială, unde, în prezent, se află în conservare de tip muzeal, echipamente științifice emblematice ale astronomiei românești, unele vechi de peste 100 de ani - de la instrumentar optic pentru observații directe, fotografice până la tehnică de calcul și etaloane de înregistrare și păstrare a informației de timp.
Participanții au putut vizita la exterior restul parcului științific al IAAR format din clădiri-instrument și cultural-administrative precum Cupola Soare, Clădirea Telescop, Casa Soare și Vila Bosianu. În zilele în care au fost condiții meteo favorabile, publicul a putut observa Soarele prin echipamente științifice specializate, dotate cu diferite tipuri de filtre profesionale. Expertiza umană în domeniul cercetării științifice și popularizării astronomiei, a fost dublată de harnicul rover educațional V.A.S.I.L.E., construit la Institutul Astronomic, care a explorat împreună cu mulțimea micilor astronomi amatori, Holul Sălii Planetariu.
Voluntarii pasionați ai colectivului Astroclub Junior, din partea Astroclubului București, s-au aflat și de această dată alături de echipa educațională a Institutului Astronomic.
În cadrul acestor evenimente, infrastructura audio-video a Institutului Astronomic a funcționat fără oprire în cadrul prezentărilor din Sala Planetariu, Holul Planetariu și Cupola Ecuatorială, prin proiecții simultane 2D, vizualizări 3D, alături de componentele de modelare, machetare și modelism.
Published on: Jul 04, 2023