Latest news

Asteroid Day 2022 - O zi a porților deschise la Institutul Astronomic al Academiei Române

Pe 30 iunie 2022, între orele 10 a.m. - 18 p.m., Institutul Astronomic al Academiei Române (IAAR), organizează o nouă ediție a evenimentului cultural „Asteroid Day”, sub forma unei zile a porților deschise. Intrarea publicului în incinta parcului științific și educațional al IAAR din București, str. Cuțitul de Argint, nr.5, se va face prin înscrierea pe lista de acces, a fiecărei persoane care dorește să participe la acest eveniment. Pentru înscrieri, Institutul Astronomic pune la dispoziția persoanelor interesate nr. de tel. 021 335 68 92 și adresa de email astro@astro.ro.

În cadrul evenimentului, publicul va beneficia de un circuit de vizitare, cu ghidaj de specialitate, a spațiilor de tip muzeal ale IAAR - Sala Meridian și Cupola Ecuatorială, și a principalelor arii de cercetare științifică - Cupola Soare și Clădirea Telescop.

În incinta acestor construcții, vor putea fi văzute unele dintre cele mai importante instrumente ale astronomiei românești din ultima sută de ani și mai bine - lunetele Prin-Merz și Gautier-Prin, ambele fiind clasate de Guvernul Românei ca Tezaur cultural al poporului român, alături de camera fotografică AFU-75, pendulele fundamentale Le Roy și Riefler, mașinile de calculat mecanice și electro-mecanice Mercedes și Rheinmetall, succedate apoi de cele electrice Elka și de primul calculator electronic românesc, Felix, și acesta prezent în expoziție.

În Sala Planetariu, astronomii profesioniști ai IAAR vor oferi publicului prezentări cu suport video despre aceste corpuri cerești misterioase ale Universului, asteroizii, în contextul activității românești de cercetare științifică din domeniul astronomiei.

Published on: Jun 20, 2022

Ziua Asteroidului - 2022, la Institutul Astronomic al Academiei Române. Asteroid Ryugu model credit: JAXA
News

Latest news from A.I.R.A.

Read more

Astronomical data

Ephemerides

Astrodata

Research

Our latest publications

Research

Careers

Join us for a career in astronomy.

Join us