.:Name an ExoPlanet:.


Daţi un nume unei exoplanete şi stelei sale!

Cu ocazia aniversării centenarului său, Uniunea Astronomică Internaţională (UAI) lansează o campanie internaţională ce oferă fiecărei ţări prilejul să dea un nume unei exoplanete şi stelei pe care aceasta o orbitează. Aproape 100 de ţări participă la această campanie. România va da un nume stelei XO-1 şi planetei sale XO-1 b. Apelul la nominalizări pentru aceste două obiecte este deschis tuturor până la 5 octombrie 2019. Propunerile selectate vor fi supuse la vot între 12 şi 31 octombrie 2019.

Formularul de vot a unei propuneri de nume se găseşte aici

Noutăți! A început a doua etapă a campaniei! În cadrul acestei etape, puteți vota una din următoarele propuneri:

  1. Bendis Gebeleizis
  2. Constantiana Tomis
  3. Negoiu Moldoveanu
  4. Kapidava Suria
  5. Ardelean Miorița
  6. Sarmizegetusa PontusEuxinus
  7. Decebal Kotys
  8. Tomis Ovidius
  9. Tomis DionysiusExiguus
  10. Dacia Sarmizegetusa
  11. Brasov JohannesHonterus
  12. Oradea TabulaVaradiensis

Lista este deschisă votului public în perioada 16 octombrie – 3 noiembrie aici. La vot pot participa atât persoane fizice cât și grupuri (cluburi de astronomie, clase de elevi etc).

IAU100-NameExoWorlds

În ultimele două decenii, astronomii au descoperit mii de planete care orbitează stelele din apropierea lor. Aceste planete se numesc "exoplanete", deoarece se rotesc în jurul altor stele decât Soarele şi, deci, se află în afara Sistemului Solar. Unele sunt planete mici, ca Pământul, altele sunt gigante gazoase ca Jupiter.
Uniunea Astronomică Internaţională (U.A.I.), înfiinţată în anul 1919 şi cuprinzând peste 137000 de astronomi din 107 ţări diferite, este autoritatea internaţională responsabilă cu denumirile ştiinţifice şi numele care se dau corpurilor cereşti. Cum toate popoarele trăiesc sub acelaşi cer, UAI doreşte să contribuie la fraternitatea dintre acestea cu ocazia aniversării centenarului său, dând tuturor ocazia de a da un nume unei exoplanete şi stelei sale. După campania NameExoWorlds din 2015, care a dat nume la 31 exoplanete distribuite în 19 sisteme exoplanetare, azi e pentru a doua oară în istoria UAI când vor fi date nume la stele şi exoplanete în cadrul unei campanii mondiale: IAU100-NameExoWorlds.

Planeta XO-1 b

UAI a atribuit fiecărei ţări câte un sistem exoplanetar format din o stea şi planeta sa pentru a le da un nume. României i-a fost atribuit sistemul format din steaua XO-1 şi planeta sa XO-1 b. Aceasta este o stea de pe secvenţa principală, de clasa spectrală G1V şi magnitudine 11, stea situată la o distanţă de aproximativ 536 ani lumină, în constelaţia Coroana Boreală. XO-1 are masa şi raza similare celor ale Soarelui. Planeta extrasolară XO-1 b a fost descoperită în anul 2006, fiind doar cea a 11-a planetă descoperită prin metoda tranzitului.


Steaua XO-1 este o stea foarte asemănătoare Soarelui nostru, atât în ceea ce priveşte culoarea sa galbenă (dată de temperatura la suprafaţă, care este de 5738 K, foarte apropiată de cea a Soarelui, care este de 5777 K), dimensiunile sale (are masa egală cu 1,027 mase solare şi raza egală cu 0,94 raze solare) şi alţi parametri de suprafaţă, cum ar fi: luminozitatea totală (egală cu 0,86 luminozităţi solare), metalicitatea (adică abundenţa elementelor mai grele decat He de la suprafaţa stelei, care este de -0,4 dex) şi acceleraţia gravitaţională la suprafaţa (egală cu 316 m/s2, foarte apropiată de cea a Soarelui, care este de 274 m/s2). În ciuda acestor asemănări fizice, steaua XO-1 este o stea de aproape patru ori mai tanără decât Soarele nostru, având doar un miliard de ani (1Gyr), faţă de patru miliarde şi jumatate cât are Soarele . Totuşi, această ultimă afirmaţie trebuie privită cu reţinere având în vedere că vârsta stelei XO-1 are barele de eroare -0,9 Gyr şi +3,1 Gyr (deci, nu este exclus ca cele două stele, Soarele şi XO-1, să aibă şi vârstele foarte apropiate). În ultimii douzeci de ani, helioseismologia ne-a permis cunoşterea în detaliu a structurii interne a Soarelui. Astfel, datorită asemănării foarte mari cu Soarele (mai ales în ceea ce priveşte parametrii fizici de suprafaţă), putem avea o idee şi asupra structurii interne a stelei XO-1. Asteroseismologia stelelor de tip solar (asa cum este şi XO-1) ne va permite atât cunoaşterea în detaliu a structurii sale interne cât şi determinarea vârstei cu mare precizie, de îndată ce spectre de oscilaţie de mare rezoluţie vor fi disponibile pentru XO-1.


Planeta XO-1 b este singura planetă cunoscută azi care orbitează steaua XO-1. A fost descoperită în anul 2006 de către o echipă de astronomi amatori şi profesionisti, condusă de Peter R. McCullough, de la Space Telescope Science Institute, Baltimore, şi fondator al proiectului XO. Descoperirea a fost facută pe baza observaţiilor efectuate la Haleakala Observatory, Hawaii, folosind metoda tranzitului şi a vitezei radiale. XO-1 b are urmatoarele caracteristici orbitale: semiaxa mare a orbitei este egală cu 0,049 UA, avand o înclinare de 88,8 grade, excentricitatea orbitei este cel mult egală cu 0,019 iar perioada de revoluţie este de 3,94 zile. Dintre caracteristicile sale fizice, enumerăm: raza medie este egală cu 1,21 raze ale lui Jupiter, masă egală cu 0,91 mase ale lui Jupiter, densitatea medie este egală cu 0,64 g/cm3 iar acceleraţia gravitatională la suprafată este egală cu 15,8 m/s2. Observaţiile spectroscopice au pus în evidenţă pentru planeta XO-1 b o atmosferă bogată în H2/He, care conţine apă, molecule purtătoare de azot NH3 şi HCN, petece de nori.

Propuneţi câte un nume pentru XO-1 şi XO-1 b

În cadrul campaniei IAU100-NameExoWorlds, oricine poate propune câteva nume pentru această stea şi planeta sa. Formularul de propunere creat de Comitetul Naţional va fi deschis până la data de 5 octombrie 2019. Propunerile pot fi formulate de către persoane individuale sau de către grupuri (clase, cluburi de astronomie). Fiecare propunere trebuie să conţină două nume: unul pentru stea şi unul pentru planetă, şi trebuie să fie însoţită de un scurt text care să justifice numele propuse.
Conformitatea propunerilor primite va fi verificată de către Comitetul Naţional. Comitetul va selecta un numar maxim de 12 propuneri valide care vor fi supuse votului public pentru a obţine un clasament al acestora. Numai propunerile care respectă regulile UAI pot fi supuse la vot.
Votul final va fi deschis în perioada 12 - 31 octombrie 2019. Doar clasele şi cluburile de astronomie vor putea vota dintre propunerile selectate. Dupa vot, Comitetul Naţional va publica o listă ordonată de trei perechi de nume care vor fi trimise Uniunii Astronomice Internaţionale.
In fine, Comitetul Internaţional al UAI va publica pe 15 decembrie 2019 numele alese pentru XO-1 şi XO-1 b.

Reguli de denumire pentru stea şi planetă

Pentru a fi valide, numele propuse pentru stea şi planetă trebuie să respecte o serie de reguli.
În general, numele propuse trebuie să respecte regulile de denumire şi restricţiile utilizate pentru a denumi Obiectele Mici ale Sistemului Solar (Minor Bodies of the Solar System) şi adoptate de UAI şi Centrul pentru Mici Planete (Minor Planet Center) (vezi aici, sau pentru mai multe detalii, aici).
Numele propuse pentru planetă şi pentru stea trebuie să aibă o legatură, astfel încât perechea de nume să aibă sens în ansamblu.
În prezent, o singură planetă este cunoscută în acest sistem planetar, dar ulterior ar putea fi descoperite şi alte planete. Astfel, este de dorit ca aceste planete să poată fi denumite in aşa fel încât să se păstreze legătura cu numele propuse.
Numele propuse trebuie să fie :

  • De maxim 16 caractere ;
  • Formate dintr-un singur cuvant, dacă este posibil ;
  • Pronunţabile (în orice limbă) ;
  • Fără caracter ofensator;
  • Să nu fie prea asemănător cu un nume deja existent dat unui obiect astronomic.
Numele atribuite deja obiectelor astronomice pot fi verificate aici (pentru nume date obiectelor galactice şi extragalactice) sau aici în baza de date a MPC (pentru numele de asteroizi şi sateliţi).
În plus, nu este permis să fie propuse:
  • Nume de animale de companie;
  • Nume cu caracter comercial;
  • Nume de persoane sau locuri cunoscute în principal pentru activităţi politice, militare sau religioase;
  • Nume de persoane care sunt decedate de mai puţin de 100 de ani;
  • Acelaşi nume pentru o stea gazdă şi planetă.
Procesul trebuie să respecte drepturile de proprietate intelectuală: trebuie să fie posibil să se demonstreze că numele deja existente, atunci când sunt propuse, sunt gratuite pentru utilizare publică (de exemplu, nu sunt supuse drepturilor de autor, cum este cazul numelor care apar în poveşti de ficţiune din cărti, jocuri, filme etc.).
Se inţelege că denumirile ştiinţifice XO-1 şi XO-1 b nu vor fi inlocuite cu numele care vor fi propuse. Pe de altă parte, aceste nume vor fi recunoscute de către UAI ca nume de utilizare publică pentru aceste obiecte şi vor fi publicate ca atare. UAI va acorda credit organizaţiei sau persoanelor fizice care le-au propus. Aceste nume publice pot fi apoi utilizate la nivel internaţional, în locul denumirilor ştiinţifice, permanent şi fără restricţii.

Legături

http://www.nameexoworlds.iau.org/ (în engleză) https://www.iau-100.org/ (în engleză)

Comitetul Naţional

Comitetul Naţional are următoarea componenţă:
  • Dumitru Pricopi, NOC. Institutul Astronomic, Academia Română (Preşedinte)
  • Mirel Bîrlan, Institutul Astronomic, Academia Română, Preşedintele Comitetului Naţional Român de Astronomie
  • Magda Stavinschi, Institutul Astronomic, Academia Română
  • Erika Suhay, Comitetul Naţional Român de Astronomie
  • Elisabeta Naghi, Ministerul Educaţiei Naţionale
  • Cristina Blaga, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, Romania
  • Marian Doru Șuran, Comitetul Naţional Român de Astronomie
  • Marian Naiman, Preşedintele Astroclubului Bucureşti
  • Valentin Grigore, Preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori
  • Cătălin Beldea, Editor pentru Astronomie la Revista "Ştiinţă şi Tehnică"

Mai multe imagini şi informaţii despre steaua XO-1 şi planeta sa XO-1 b se găsesc aici şi aici.
Steaua XO-1. Imagine obținută la Observatorul Berthelot, România.
Imagine artistică a unei stele asemanatoare Soarelui şi a unei exoplanete gigantă gazoasă asemănătoare cu XO-1 b. Credit: Gabriel Perez Diaz, Instituto de Astrofísica de Canarias
News

Latest news from A.I.R.A.

Read more

Astronomical data

Ephemerides

Astrodata

Research

Our latest publications

Research

Careers

Join us for a career in astronomy.

Join us