29 03 2024 | C.N.R.A.
 

Centenarul Uniunii Astronomice Internationale, Bruxelles 11-12 Aprilie 2019

Intitulata UAI 1919-2019: 100 de ani sub acelasi cer, in perioada 11-12 aprilie 2019 s-a deschis oficial anul ce marcheaza centenarul Uniunii Astronomice Internationale.

Deschiderea oficiala a Centenarului s-a desfasurat in Palatul Academiilor din Bruxelles, in aceeasi sala unde acum 100 ani s-a decis constituirea Uniunii Astronomice Internationale.

La lucrari au participat reprezentanti ai celor 106 tari membre, presedinti de divizii si comisii ale UAI, oficialitati ale Comunitatii Europene, Unesco, alte institutii stiintifice mondiale, si membri UAI care au avut responsabilitati in cadrul UAI in decursul anilor.

Lucrarile au fost deschise de Ewine van Dishoeck, Presedintele in functie al UAI si profesor la Universitatea din Leiden-Olanda, care si-a exprimat dorinta unei prezente cat mai importante a organizatiei in memoria comuna a Lumii si a rolului astronomiei ca factor de coeziune global in stiinta moderna.

 

Au conferentiat personalitati importante din stiinta, dintre care amintim: Brian Schmidt (Australian National University, laureat al Premiului Nobel), Chiaki Mukai (prima femeie astronaut din Asia si membru al Agentiei Spatiale Japoneze) si John Grunsfeld (astronaut NASA, multiple misiuni in spatiu, participant la repararea telescopului spatial Hubble).

Conferinta de deschidere a fost punctata de multiple mese rotunde, in care s-au discutat aspecte actuale ale astronomiei si prezenta acestei discipline in societate, modalitati de comunicare a acesteia la nivelul tinerei generatii, sensibilizarea prin astronomie asupra schimbarilor climatice, modalitati de dialog cu institutiile politice internationale.

Legaturi externe:

Comunicatul de presa UAI100

Programul UAI100: 100 ani sub acelasi cer

 
 
C.N.R.A.

Comitetul National Roman de Astronomie

Despre noi
Întrebări frecvente

Ce este CNRA?

Contact

Tel: +40 21 3356892
Fax: +40 21 3373389
Email: cnra _at_ astro.ro