23 04 2024 | C.N.R.A.
 

A 16-a ediție a Olimpiadei de astronomie și astrofizică

Cea de-a 16-a ediție a Olimpiadei de astronomie și astrofizică, etapa națională, s-a ținut la Gura-Humorului în județul Suceava, în perioada 2-5 februarie 2018.    

Dacă la primele ediții au participat un număr redus de județe, astronomia fiind o disciplină opțională în învățământul curricular românesc, la această ediție au intrat în concurs 29 de județe și un total de 147 elevi. Olimpiada s-a organizat pe două nivele, respectiv juniori și seniori.

 

Trebuie subliniat că astronomia se studiază acolo unde există resursă umană și pasionați pentru astronomie în rândul corpului profesoral și elevi voluntari care să urmeze aceste cursuri opționale.

În cadrul  olimpiadei elevii susțin două probe: o proba teoretică cu o durată de trei ore, și o probă  observațională. La olimpiada de la Gura Humorului au fost stabiliți, în urma unor testări suplimentare, elevii calificați la etapele internaționale ale olimpiadelor de astronomie și astrofizică, respectiv astronomie.

Dr. Magda Stavinschi, președinta comitetului olimpiadei din acest an, membru al Comitetului National Roman de Astronomie, a subliniat la deschidere: ”Pentru mine este important să înțelegeți ce este astronomia, pentru că ea este știința care reunește multe cunoștințe: ca să devii astronom trebuie să știi matematică, trebuie să știi fizică, de ce nu chiar istorie, literatură, ș.a.m.d.".

Consilierul Ministerului Educației Naționale, dna  profesor Elisabeta Ana Naghi a fost desemnata președinta executivă a olimpiadei iar alături de prof. dr. Petru Craciun coordonatorul și organizatorul olimpiadei și inspector școlar de fizică la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, au coordonat pe întreaga perioadă toate activitățile din timpul olimpiadei (probele scrise, evaluarea, selecția lotului, programele recreative).

Colegiul „Alexandru cel Bun” din  Gura-Humorului împreună cu Universitatea din Suceava au fost partenerii principali ai acestei ediții.

Informații mai ample și rezultate  legate de această a 16-a ediție se găsesc la pagina web: https://onaa2018.wixsite.com/onaa2018

Un scurt filmuleț este încărcat pe youtube: https://www.youtube.com/watch?v=u6nHKJrqFiQ&feature=share

(Material propus de Ana Naghy, membru CNRA)

 
 
C.N.R.A.

Comitetul National Roman de Astronomie

Despre noi
Întrebări frecvente

Ce este CNRA?

Contact

Tel: +40 21 3356892
Fax: +40 21 3373389
Email: cnra _at_ astro.ro